Agitator Whiskymakare
Studiebesök oktober 2020

 
I oktober förra året var jag och hustrun och hälsade på hos Agitator Whiskymakare i Arboga. Det var ett mycket intressant och givande besök. Nu har de alldeles precis fyllt whisky, och det har uppmärksammats på sociala medier, i pressen och runt om bland whiskyintresserade.
 
Agitator Whisky går en helt egen väg, och skiljer sig mot andra destillerier. Med blicken och fokus mot framtiden tänker de nytt och på ett annat sätt än det mer "traditonella". Det som framförallt skiljer Agitator mot mer "vanliga" destillerier är deras unika vakuumdestillering (läs mer om det här). Många av traditionalisterna rynkar på näsan åt detta, men där har Agitator aldrig tvekat. De anser att det färdiga resultatet är det som räknas, och då duger det kanske inte riktigt med den något förlegade devisen "det var bättre förr". På deras hemsida kan man bland annat läsa följande "Kan vi göra smakpaletten mer utvecklad, varierad och komplex genom ”förbjudna” experiment med olika träslag och förstärkningsstavar i våra lagringsfat, så tvekar vi inte en sekund". 
Innovativa och nyskapande går Agitator framtiden till mötes med ett nytt tänk.
 
Ett längre, mer ingående reportage tillskrivet Mattias Johannesson om hela tillverkningsprocessen hittar ni här
 
I dag jobbar tre personer på destilleriet, som är beläget i en lokal på SAAB:s område i Arboga. Det är Oskar Bruno, destillerichef, Christian Wikström, destilleritekniker, samt Maria Orb, operatör. Oskar och Christian har ett förflutet på Grythyttan Whisky. Här lärde sig Oskar och Christian den hårda vägen att tillverka whisky, då Grythyttan var ett litet, manuellt och tungkört destilleri.
Grythyttan blev tyvärr ett kortvarigt projekt och det stängdes ner innan det fyllt whisky.
 

Christian, Maria och Oskar
framför några av pannorna.
 

Man kör med dubbla pannpar på Agitator.
Höga, smala pannor ger en
renare och fruktigare profil.
Korta, kompakta pannor ger en
tyngre och kärvare ton.
 
I dag är Oskar och Christian välmeriterade. På väggen i kontrollrummet sitter det massor av diplom från kurser och annat inom whisky, och i den välfyllda bokhyllan finner man de senaste forskningsrapporterna.
 
När vi var på besök visades vi runt i hela byggnaden som Agitator har till sitt förfogande. Med den senaste tekniken och riktigt fräscha lokaler har de verkligen framtiden för sig. Otroligt bra ordning och ett kontrollrum där man kan övervaka allt, samt utrymme för många fat. Man använder traditionella bourboun -och sherryfat i olika storlekar såklart, men också andra spännande fat, bland annat kastanj, (jag återkommer till det längre fram). Deras första lager inhyser i dagsläget cirka 2 000 fat, men huset har fler rum och nästa lager är påbörjat.
 

Här ser vi kvarnen som sköter malningen.
Ingående info om denna process hittar ni här
 

Bakom pelaren syns de sex jästankarna.
 

En underbar syn om man är whiskynörd...
Här ligger framtidens blivande whisky.
 

Det blev lite provsmakning för hustrun av
vad som komma skall. Hon var mycket
imponerad av det hon smakade,
till Oskars stora förtjusning.
 
 
 

Ett fatprov är på gång.
Christian övervakar.
 
En fantastiskt trevlig och givande eftermiddag, och vi fick verkligen en mycket fin guidning på destilleriet av Oskar, Christian och Maria. Agitator har en toppmodern anläggning med ett imponerande miljötänk och med ambitionen att bli ett av världens grönaste whiskydestillerier. Och jag tror att de kan lyckas med detta. Mer om deras miljötänk hittar ni på deras hemsida: https://www.agitatorwhisky.se/destilleriet/
 
Jag fick med mig lite prover hem och här nedan följer mina tankar om några av dessa.
Följande ska provas:
Nydestillat kokat i högrefluxpanna (HR) respektive lågrefluxpanna (LR) 55%, 40 ppm.
Bourbonlagrat 2,5 år, (HR), 55%, 30 ppm.
Kastanj lagrat 11 månader, (HR), 55%, 40 ppm.
Sherry (med sprit på vete) lagrat 2,4 år, 
(LR), 53%.
 
Här skiljer sig Agitator lite mot de flesta andra destillerier som lägger det på "standarden" 63.5% alkohol, eftersom Agitator väljer att späda ner det till 55%. Forskning påvisar nämligen "godare" toner vid lägre procentstyrka, och det har Agitator tagit fasta på.
 
Vi börjar med nydestillat HR:
Fruktig, förvånansvärt mild och "ren" sprit. Gröna frukter (vindruvor, äpplen, päron), lite lätt örtig i doften. Något smörig. Smaken är också fruktig, ganska söt med en lätt röksvans. Det här måste vara bland det bästa jag provat när det gäller råsprit. Framförallt den "rena" och trots 55% ganska milda tonen. Mycket imponerande.
 
Och fortsätter med nydestillat LR:
Också ganska fruktig i doften, dock mer åt mogna gröna frukter samt citrus och en lätt ton av persika. Aningen "smutsigare" i doften, men inte på något störande sätt. Smaken är betydligt mer kraftig, maltigare och med en omedelbar rökig ton. Det här är också mycket bra.
 
Jag kör vidare med bourbonlagrat 2,5 år (HR), 55%, 30 ppm.
Mycket vanilj, vidare gräddkola, nötter och päronglass i doften. Smaken är ganska söt med toner av toffee, ljus fudge och gräddglass. Lite vatten och den blir aningen fruktigare i doften, men den tappar en del i smak. Något/några år till på fat så kan det här bli riktigt bra.
 
Nu har vi kommit till kastanjlagrat 11 månader, (HR), 55%, 40 ppm.
Rostad ton, lite åt sherryfatslagrat, torkade frukter, blåa vindruvor, en aning banan. Intressant doft. Smaken är mycket söt, rostad, röda bär och ett kryddigt avslut. Det här vill man ju verkligen prova om sisådär 2-2,5 år! Wow, säger jag bara.
 
Sist ut blir sherrylagrat prov, med sprit på vete, 2,4 år, (LR), 53%.
Torkade frukter, mogen banan, ananas och honung i doften. Smaken är rätt söt med toner av melon, choklad och lite julkryddor. Det här provet tyckte jag minst bra om, men det är inte på något sätt dåligt. En smaksak, helt enkelt.
 
De har något stort på gång i Arboga, var helt säkra på det. Det är i alla fall jag och min hustru övertygade om.
 
Slutligen vill jag och min hustru tacka Oskar, Christian och Maria för en mycket trevlig och givande eftermiddag. Ett stort lycka till i fortsättningen önskar vi, och hoppas att vi kan träffas igen i något sammanhang inom en snar framtid. Keep up the good work!
 
/Johan och Britt-Inger.
 
Publicerat 2021-03-26