Årskrönika 2016

Då har det blivit dags att sammanfatta 2016. Det har varit ett mycket bra och intressant whiskyår och den absoluta höjdpunkten var naturligtvis i september när jag gick Box Whiskyakademi.

Men vi tar det från början...

Januari månad innebar bland annat mässa i Linköping. Det var första gången jag besökte denna mässan, och det som framförallt var anmärkningsvärt var de fantastiskt bra lokalerna med en akustik som var helt annorlunda mot de mässor jag tidigare har besökt. Inte alls så slamrigt, bullrigt och bitvis jobbigt som det gärna blir i sådana här sammanhang. Läs hela reportaget från Linköpings Whiskyexpo här


Träffade karismatiske
Martin Markvardsen i Linköping.

Månadens bästa whisky blev Bruichladdich 2004 11 YO från Svenska Eldvatten

Februari månad inleddes med en resa till Kanarieöarna. Där inhandlades bland annat en Yamazaki 18 YO för cirka 900 spänn. Hade jag vetat då vad jag vet nu, så hade jag naturligtvis köpt fler. Det här är en mycket bra whisky, så den blir månadens val.


Yamazaki 18, numera en dyrgrip...

Mars månad och det betyder mässa i den mycket trevliga staden Malmö. Det här var tredje året som den arrangerades på Malmömässan i Hyllie. I år var det för första gången uppdelat - en hall med ölutställare och en hall med whiskyuställare. Utan tvekan ett mycket bra beslut av arrangörerna. Den stora snackisen under mässhelgen i Malmö var naturligtvis att en flaska (av totalt 100) av världens äldsta whisky skulle öppnas och skrevs en hel del om detta på olika sociala medier och även i en del tidningar. Jag var inbjuden till provningen, men tyckte att kostnaden på 4 000 kronor är galet mycket pengar. 1 cl av 75-åringen och 5*1 cl av annan riktigt gammal whisky är trots allt svårsmält (jag vet, lite dåligt ordval kanske...).


Svindyr whisky.

Läs hela reportaget från Malmö här

Mars månads bästa whisky blev faktisk en grain, nämligen Chita, en 4-årig single grain som var sagolikt bra. Scotch Malt Whisky Society hade den i sin portfölj (den sålde slut på nolltid).

April månad och mässa igen...

Den här gången besökte jag Göteborg och i år slogs det nytt besöksrekord. - "Vi är mycket, mycket nöjda med årets mässa, inget mindre än en succé". Detta konstaterade Stanley Wong, högsta ansvarig för mässan, när jag fick en liten pratstund med honom strax efter stängning på lördagen.

Några månader innan mässan fick jag en förfrågan från Peter och Tommy på Svenska Eldvatten om att stå och representera deras produkter på mässan. Det nappade jag direkt på. En rolig, lärorik och mycket givande erfarenhet som verkligen gav mersmak. Det blev en heldag fylld med trevliga och intressanta möten med nyfikna besökare som ville veta vad "gubbarna" i Svenska Eldvatten hade att erbjuda. Läs hela reportaget från mässan här


Fantastiskt gäng. Kul att jobba i montern.

Bästa whiskyn i april var McDonald's Traditional Ben Nevis. Clydesdale importerar den här till Sverige och Systembolaget.

Maj månad innebar en provning i Växjö, samt en provning i Alvesta. Växjö besöktes av Bacardi's Brand Ambassador Erland Gunnarsson som presenterade The Last Great Malts. Alvesta hade besök av mysige och trevlige Roger Svenningsson, Auld Rare Whisky, som är Sveriges första oberoende buteljerare.


En go gubbe från Skillingaryd.

Månadens bästa whisky var Bowmore 22 YO från Auld Rare. En makalöst bra whisky som verkligen levererade!

Juni månad kom därefter och det roligaste minnet i whiskyväg var Bourbonprovningen i Alvesta den 17 i denna månad. Här provades bland annat en George T Stagg på modiga 70.3%. En fantastiskt trevlig bourbon, troligen den bästa jag provat hittills.


Grym bourbon!

Månadens bästa dram blev Laphroaig for Clydesdale 1997 18 YO, en helt sagolikt bra whisky!

Juli månad var det semester och inga mässor eller provningar. Den mesta tiden spenderades i sommarhuset. Månadens bästa whisky blev Eldvatten Caol Ila 2006, en specialbuteljering för de som varit med på någon av deras Islayresor. En löjligt bra whisky.


En underbar Caol Ila från Svenska Eldvatten.

Augusti månad och då var det återigen dags att bege sig till vackra staden vid ån Ätran, nämligen Falkenberg, och deras populära Öl & Whiskymässa. Det var som vanligt en väl genomförd och bra planerad tillställning. Den här gången var min hustru Britt-Inger för första gången med på en öl & whiskymässa. Det betyder att det kommer att bli dyrt framöver...


Hustrun på mässa :-)

Läs hela reportaget från Falkenberg Öl & Whiskymässa 2016 här

I augusti var jag dessutom inbjuden till Box Destilleri. Eftersom jag inte varit på destilleriet innan, så var det naturligvis mycket spännande och intressant att äntligen få besöka undret som gått som en raket genom whiskyvärlden på bara några få år. Här träffade jag whiskykännare, internationella whiskyskribenter, journalister, bloggare, distributörer, Boxare och många andra inom branschen.


Äntligen på Box!

Den stora överraskningen denna dag var nyheten om att Box som första destilleri i världen kan presentera Ankare (39.25 litersfat) för privata fat av Quercus Mongolica, den ekart som haft sådan betydelse för den japanska whiskyindustrin. Nyheten slog verkligen ner som en bomb bland de inbjudna, och det gick ett sus genom lagerhus 3 när avtäckningen av ett fat skedde på bästa manér. Läs hela reportaget här


Dagens heta nyhet.

Den 29 augusti drog Wexiö Maltwhiskysällskap igång hösten med årsmöte, och därefter en häftig provning med ett gäng noga utvalda malter. Läs om provningen här

Månadens dram var Bunnahabhain 25 YO. En klassisk Bunna som alltid sitter bra.

September månad inleddes med en vertikalprovning av Glenfarclas i Alvesta. Nästan 60 personer hade tagit sig till Folkets Hus för denna provning som hölls av Stefan Haglind. Han skötte det på ett alldeles utmärkt sätt och kvällen var mycket trevlig och det serverades finfin whisky samt landgång och räkbomb. Just det här med käk efter provningen är mycket uppskattat och jag kan bara hålla med.

Det olycksbådande datumet 11 september begav jag mig till Stockholm, för att sedan åka vidare mot Sundsvall. Härifrån tog jag tåget till Kramfors och Länsmansgården, där jag och de andra deltagarna skulle bo under akademiveckan. Har ni inte varit där, så rekommenderar jag sannerligen ett besök. Anita och Anders Jonasson som driver det är härliga människor, och maten på Länsmansgården är sagolig.

Veckan i Ådalen på Box Destilleri var helt fantastisk, och något jag kommer att bära med mig resten av livet. Jag lärde mig massor, och träffade många härliga, engagerade människor som verkligen brinner för whisky. En av dessa personer är Roger Melander, som är en av eldsjälarna och tillika destillerichef på Box. Maken till fokus och engagemang är svårt att finna.

Hela veckans rapport hittar ni här

Bästa whiskyn i september blir naturligvis en Box, nämligen en whisky som endast finns på Visitor Center på destilleriet. En Oloroso Sherry Peated på 54%. Yummy :-)

Oktober månad innebar mässa på hemmaplan. Den 15 i månaden för att vara exakt. För tredje året i rad anordnades Växjö Öl & Whiskyfestival i Växjö Konserthus i de centrala delarna av staden. Det var en mycket bra och trevlig mässa, och många av uställarna trivs alldeles utmärkt här i Småland.

Den sista fredagen i oktober var det en alldeles speciell provning i Alvesta. En fantastiskt bra sådan, dock med en mycket tragisk bakgrund. En väldigt omtyckt whiskyentusiast, och tillika en av grundarna i Wexiö Maltwhiskysällskap, Håkan Lundeberg, gick bort i en olycka för cirka två år sedan. Denna afton blev som en hyllning till Håkan, eftersom hans änka ville att klubben skulle få ta del av Håkans Bunnahabhainsamling. En mycket uppskattad gest.

En av kvällens drams, och tillika vinnaren efter sedvanlig omröstning, var en 16-årig originalbuteljering på 53.2%. Detta var definitivt månadens bästa. En fantastisk whisky.

En fullständig rapport från kvällens provning hittar ni här


En fantastisk Bunna!

November månad, som normalt sett är en ganska mörk historia, lystes upp betydligt av två orsaker. Den första var när jag blev inbjuden till kassören i Alvesta Whiskysällskap, Åke Nilsson. Han hade bjudit hem ett gäng trevliga whiskyvänner och det blev en riktigt gemytlig och trivsam kväll i hans fina och välfyllda bar. Åke bjöd på god whisky, tilltugg och öl. Verkligen mycket uppskattat av alla som var inbjudna denna afton.

Den andra händelsen som lyste upp denna månad inträffade den 16 då jag var på en mycket trevlig Mackmyraprovning. Den var anordnad av Theleborgs whiskysällskap, en relativt nystartad klubb (mars 2014) i min hemstad Växjö. De hade bjudit in den mycket sympatiske Patrick Björsjö, Brand Ambassador på Mackmyra, som jag träffat vid ett flertal tillfällen innan på mässor och liknande. En mycket trevlig afton på restaurang Sit & Go, och hela rapporten hittar ni om ni klickar på bilden här nedan:

Den 25 november hade det blivit dags att bege sig med Öresundståget till Alvesta igen. Temat denna afton var Millstone. En för mig relativt okänd holländsk whisky. Inte särskilt märkvärdig, men ändå kul att prova. Klicka på bilden nedan för att komma till rapporten.

Månadens whisky blir Box Dálvve, som blev en jättesuccé och på kort tid etablerade sig i det fasta sortimentet på Systembolaget. Det är sannerligen ingen dålig start för den första standardwhiskyn från destilleriet vid Ångermanälven. Det är bara att lyfta på hatten för Roger och övriga på Box Destilleri som gjort detta möjligt.


Succé i ordets rätta bemärkelse.

Lördagen den 10 december var det dags för den årliga minimässan med Wexiö Maltwhiskysällskap. Detta var sjätte året i rad som klubben bjöd in damer och herrar att avjnuta god whisky till mycket humana priser. Ett väldigt uppskattat inslag som drar mycket folk. Som vanligt en otroligt bra arrangerad mässa. En eloge till alla inblandade. Jag ser redan fram emot nästa års minimässa. Vill du läsa hela reportaget, så klicka på bilden här nedan.

Måndagen den 12 december nåddes vi av nyheten att Mackmyra släpper Sveriges första 12-åriga whisky. Moment Tolv lanseras i begränsad upplaga på Systembolaget den 16 februari 2017. Häftigt att Sverige får sin första 12-åring. Mackmyra har verkligen banat väg för den svenska whiskyn, och satt vårt lilla land på världskartan.

Bästa whiskyn i december var ett sample, nämligen Balblair Vintage 1997 för Whisky & Bourbon. Som en godispåse! Helt fantastiskt god, tyckte jag, och hustrun instämde.


Yummy!

Det har varit ett fantastiskt bra år för bloggen som är mycket välbesökt. Från 1 januari 2016 fram till juldagen 2016 har bloggen haft inte mindre än 149 847 unika besökare. Det är verkligen helt otroligt, och det sporrar givetvis till fortsatt skrivande. Tack alla ni som följer och uppmuntrar mig, och att ni läser och verkar uppskatta det jag plitar ner. Totalt på hela året landar det med andra ord på en bra bit över 150 000 unika besökare, och det är sannerligen hisnande siffror. Det blir ett snitt på cirka 12 500/månad, och det kan jämföras med förra året då snittet låg på cirka 10 000/månad. Mina medarbetare på bloggen, Johan Blom och Mattias Johannesson, har också bidragit med finfina inlägg och reportage under årets lopp. De hänger givetvis med in på det nya året.

Jag har mycket spännande saker på gång inför 2017, så min förhoppning är naturligtvis att ni som följer och läser min blogg fortsätter med det in i det nya året.

En sammanfattning av året 2016

Årets bästa utländska whisky
Bowmore 1989 22 YO från Auld Rare.

Årets bästa svenska whisky
Box 2nd Step Collection 02. Blir bara bättre och bättre, tycker jag.

Årets mest prisvärda whisky
Tomatin Legacy. 325 pistoler för en sådan bra whisky är ett kap.

Årets sämsta whisky
Den vidrigaste whiskyn jag drack 2016 var utan tvekan Tannahil. Bland det värsta jag någonsin har druckit faktiskt.

Årets whiskyblogg
Whiskytower. Mycket bra reportage, intervjuer och finfina inlägg. En blogg precis i min stil.

Årets mässa
Linköpings Whiskyexpo. Det var fantastiskt bra lokaler med en akustik som var helt annorlunda mot de mässor jag tidigare har besökt.

Årets mest spännande möte
Mark Gillespie, WhiskyCast

Bästa som hände 2016
Box Whiskyakademi givetvis.

Årets överraskning
Box avslöjande om möjligheten att köpa Ankare för privata fat av Quercus Mongolica, den ekart som haft sådan betydelse för den japanska whiskyindustrin.

Gott Nytt År
och
Sláinte mhath på er whiskyvänner!