Ny, spännande whisky på Systembolaget. Grabbarna i Selected Malts har från och med den 2 november 2022 den israeliska whiskyn Milk & Honey i sin redan gedigna portfölj. 

Planerna på destilleriet inleddes 2012 av en grupp israeliska investerare med förkärlek för whisky. De hade dock inte kunskapen om hur man tillverkar whisky, så de hyrde in legendaren Dr. Jim Swan (1941-2017), som bidrog med sin gedigna kunskap också när det gäller whiskyproduktion i varmare klimat. 

Destilleriet öppnade i Tel Aviv i Israel 2014, och förutom tillverkning finns här också ett besökscenter där man kan lära sig mer om destilleringsprocessen och även njuta av whiskyprovningar. I maj 2017 kom den första single malten ut. Master Distiller på Milk & Honey är Tomer Goren, och det har han varit från start. Destilleriets namn är en hänvisning till den bibliska frasen " Landet av mjölk och honung".

Fyra whiskies släpptes i beställningssortimentet den 2 november. Jag har provat tre av dem.

Milk & Honey Classic 46%

Får genast associationer till Mackmyra när jag doftar på denna whisky. Orökt single malt lagrad på ex-bourbon och sedan på STR-fat. Fruktig, aningen syrlig doft med toner av vanilj och ljus choklad. Honung, ljus choklad och peppar i smaken som är lätt och med en bra balans.

Systembolaget: https://www.systembolaget.se/5839301

Milk & Honey Elements Sherry 46%

Första whiskyn i världen som legat på fat som hållit kosher sherry (källa: Allt om Whisky). Den här whiskyn har fina dofter av fikon, choklad, ek och lite lätta stråk av tobak. Smaken bjuder på röda bär, russin, choklad och en lätt ton av lakrits.

Systembolaget: https://www.systembolaget.se/5839401

Milk & Honey Elements Peated 46%

Har först legat på klassiska Islayfat, och därefter lades den ihop med en ex-bourbon single malt. Mycket lätt rök möter sälta och vanilj. Röken lite mer framträdande i smaken som också bjuder på jordnötter och lättrökt korv.

Systembolaget: https://www.systembolaget.se/5839401

Förutom dessa tre lanserades också Milk & Honey Apex Dead Sea, en whisky med en mycket fascinerande historia. Den här whiskyn har fått ett års slutlagring precis vid Döda Havet, närmare bestämt 432 meter under havsytan, där klimatet och förutsättningarna verkligen är unika.

Systembolaget: https://www.systembolaget.se/5840401

Publicerat 2022-11-05