Blindprovning på Box Destilleri

Bilden ovan är egentligen från den sista provningen på Box, som hölls av Anders Jonasson på torsdagen, men tyvärr tog jag inget foto på glasen den aktuella kvällen. Principen är dock densamma, och ni kommer alldeles strax att förstå vad det handlar om.

Utgångspunkten den aktuella kvällen (ondagen) var fem stycken glas såsom ovan. Roger förklarade vad han ville att vi skulle göra. Istället för att försöka lista ut någorlunda ålder, procent och typ av fat (det finns ett par "knep", men jag återkommer till detta vid ett senare tillfälle), ville han att vi inledningsvis enbart skulle dofta på innehållet i respektive glas. Det blev en helt ny upplevelse åtminstone för mig, eftersom jag aldrig har varit med om det innan. Jag har alltid tyckt att allt liksom "hänger" ihop - synintryck, doft, smak, konsistens och hur whiskyn känns som helhet. Det gör det naturligtvis, men i kväll var det helt nya spelregler och det var fantastiskt intressant och mycket lärorikt.

Faktum är att vi oftast får en idé om vad glaset innehåller genom att titta på färgen, och på så sätt försöka lista ut hur det har varit lagrat. Single malt som har mognat på bourbonfat är oftast väldigt blek, och en mörk ton vittnar ganska ofta om sherrylagring eller i värsta fall färgning med sockerkulör (E150a), och det sistnämnda gillar vi inte. En del bryr sig inte om detta, men enligt Roger så påverkar det även smaken till viss del, och jag tror att det stämmer. Whisky blir också mörkare ju längre tid den har lagrats. Nu hade vi inte denna möjlighet att se färgen på whiskyn, och det var en helt ny upplevelse som jag verkligen gillade. Inte till en början, ska jag villigt erkänna, men efter en stund började jag fatta "poängen" med denna provningen. Vi skulle till en början med hjälp av enbart doftintryck bilda oss en uppfattning om vad som fanns i glasen denna afton, och det var sannerligen ingen lätt uppgift...

Vi satt och doftade på innehållet i glasen, och diskuterade vitt och brett om vad de innehöll. Jag kan lova er att det var mycket intressanta analyser om både det ena och det andra vad gäller fatlagring, procent med mera...

Efter en stunds analys så fick vi i alla fall hälla upp innehållet i glasen i "vanliga" glas, och det skapade en viss stämning i gruppen, med tanke på hur resonemanget hade gått. Mycket intressanta diskussioner uppstod om hur vi hade upplevt innehållet i glasen enbart genom att dofta på det.

Resten av provningen var av mer traditionell art och mycket trevlig, dock med en (av förklarliga skäl) lite annorlunda touch.

Har ni inte provat på denna metod, så rekommenderar jag det verkligen. Prata med er klubb, kompisgänget, eller ordna en provning hemma på detta sätt. Mycket roligt och oerhört lärorikt, jag lovar.

Jag skulle avslutningsvis vilja tacka Roger Melander för denna nya upplevelse och insikt i whiskyns underbara värld. Det finns många sätt att njuta av denna dryck, och detta var verkligen ett mycket trevligt och lärorikt sådant.