Måndag 12/9

En fantastiskt givande och intressant dag på Box. En heldag med destillerichefen Roger Melander. Roger berättar först lite om sin bakgrund. Vi får veta att Roger har en bakgrund som maskiningenjör. Innan han tog steget in i whiskyvärlden hade han egen konsultfirma inom mekanisk konstruktion, samt ett aktiebolag, Maltix AB, som drev dryckesprovningar och utbildningar för klubbar och restaurangpersonal.

Han anlitades till en början som Whisky Creator på Box, men ganska snabbt blev han erbjuden jobbet som destillerichef. Året var 2010. Helt plötsligt befann sig Roger i Norrland med drygt 90 mil till jobbet, och dessutom med en ordentlig nedgång i lön. Det låter såklart inte rimligt, men det har han inte ångrat en sekund, säger han med ett leende på läpparna.

Ganska snabbt förstår vi att Roger verkligen brinner för det här med whiskytillverkning. Han är mycket fokuserad och vältalig när han berättar om de olika momenten i tillverkningen och vad som händer rent kemiskt. Det är inte lätt att hänga med i svängarna, och vi får sannerligen hålla oss på helspänn när all information ska in i huvudet och bearbetas. Han berättar vad som händer i de olika stegen, och vi får en ordentlig genomgång i hur man tillverkar whisky. Alltifrån mältning av kornet till destillering, och så sista momentet förstås, lagring på fat i minst tre år. Jag kommer att gå in lite mer ingående vad de olika momenten innebär och betyder senare i veckan.

Framförallt är Roger inspirerad av japansk kvalitetsmedvetenhet och noggrannhet. Stor fruktighet och rena smaker är något av ledorden för Roger rent smakmässigt, och det hittar man ofta i japansk whisky, berättar han.


Inte helt enkelt detta med whiskytillverkning...


Roger förklarar hur destilleringen går till.

I morgon tisdag ska vi själva få medverka aktivt i de olika momenten i whiskytillverkningen. Då blir det destillering för mig och Lars-Göran och mäskning för de två andra deltagarna Denice och Örjan.


Fantastiskt vackert utsikt vid destilleriet.

Vid 17.30-tiden återvände vi tlll Länsmansgården, som är ett pensionat för livsnjutare. Det ligger nära Box Destilleri och Höga Kusten. Det drivs av genomtrevliga Anders och Agneta Jonasson. Jag rekommenderar verkligen ett besök. Mysigt ställe, kanongod mat och fina omgivningar.

Först blev det whiskyprovning som leddes av Roger, och sedan en supergod middag samt en smaskig efterrätt. Efter detta satt vi en liten stund och pratade om dagens händelser och de intryck vi hittills fått innan det var dags för bingen.

Tisdag 13/9

I dag var det dags för oss att aktivt vara med i processen vid whiskytillverkning. Örjan och Denice skötte mäskningen tillsammans med Leif, och Lars-Göran och jag skötte destilleringen tillsammans med Roger.

Under destillationen tog Lars-Göran och jag ut prover löpande. Totalt blev det 25 stycken med lite olika intervaller som varierade mellan 2-5 minuter, och några med lite längre intervall emellan. Vi tog 2 stycken prover i det s.k "huvudet", 22 stycken i "hjärtat" och 1 i "svansen".

Följande text är hämtad från Box hemsida, och förklarar vad som sker i destillationen:
"Destillationen, som sker i stora kopparpannor, går ut på att få alkoholen att lämna mäsken i form av ånga. En maltwhisky destilleras normalt två gånger. Så gör vi även på Box.

Den färdigjästa mäsken pumpas in i lågvinspannan och destilleras en gång. En mäsk under uppvärmning kan skumma kraftigt och destillatören får ha ständig uppsikt på synglaset på pannans hals så att inte skummet stiger för högt och följer med genom kylaren. Lågvinet håller, i destillationens början, en alkoholhalt på cirka 46% och går mot 0% vilket ger ungefär 22% på hela destillationen.

Lågvinet pumpas sedan vidare till spritpannan som är lite mindre. Här kan man styra och bestämma vilken karaktär spriten ska få. Den första delen av destillatet, som vi kallar huvudet, består av högre alkoholer och leds vidare till lågvinstanken för att sedan följa med i nästa destillation.

När destillatet håller hög kvalitet växlar vi flödet och leder spriten som kallas hjärtat till sprittanken. Vill man ha mycket fruktiga estrar gör man denna brytning tidigt. Under destilleringen sjunker alkoholhalten och här gäller det att avbyta hjärtat vid rätt tidpunkt för att inte få med oönskade ämnen och smaker. Är det en rökig malt som används låter man i regel hjärtat gå lite längre för att få med rätt mängd fenoler som ska ge den önskade röksmaken.

Den sista delen av destillationen som kallas svansen leds tillbaks till lågvinstanken och följer med lågvinet till nästa spritdestillation. Den färdiga orökta spriten har en alkholhalt runt 71-72% och den rökta runt 68%. En destillering tar mellan 5 och 6 timmar.

Huvudet får det rinna i ett bestämt flöde i 13 minuter för orökt recept (cirka 46 liter) och 30 minuter för vårt rökiga recept (cirka 105 liter).

Hjärtat tar cirka 90-100 minuter och avbryts när alkoholhalten når 67% för orökt 60% för rökigt."

Det var riktigt intressant även denna dag och jag fick en helt annan förståelse för det här med whiskytillverkning, och vad destilleringen betyder för det färdiga resultatet. Det som framförallt slog mig, och även Lars-Göran var de skillnader som vi upplevde i proverna vi plockade ut trots att det ibland bara skilde två minuter i destilleringstid.


Lars-Göran testar de prover vi
plockat ut i destilleringen.

Kvällen inleddes med whiskyprovning som leddes på ett strålande sätt av Anders på Länsmansgården. Efter det var det dags för ännu en magnifik middag och så småningom lite snack i soffan om dagen som gått.


Kvällens provning.

Onsdag 14/9

Ännu en mycket givande och intressant dag på Box Destilleri. Hela gruppen har i dag haft teoriutbildning på ek, tunnbindning, torkning av fat, kolning och rostning av fat, och mycket mer. En hel del av detta (dock inte allt) tar jag upp lite längre fram. I dagens utbildning ingick dessutom teoriutbildning om fatlagring, fatfyllning, fathantering och buteljering. Det kommer jag också att ta upp längre fram. Stay tuned !

En stor del av förmiddagen ägnades åt teori och resten av dagen blev det praktiskt arbete då vi fick fylla på fat, buteljera samt gå runt lite i lagerhusen och prova whisky (och sådant som ska bli whisky).


Fatfyllning.


Färdigfyllda fat.


Etiketter ska sättas på flaskor.

I dag var det dessutom ett historiskt ögonblick när vi fick dofta och smaka på innehållet i ett av de i whiskyvärlden så omtalade faten av asiatisk ek (Quercus Mongolica). Förlagrat på stora bourbonfat i tre år och lagrat på Quercus Mongolicafat sedan den 29 mars i år. 

Detta avslöjades för cirka två veckor sedan, och fick väldigt stor internationell uppmärksamhet, eftersom Box blir först i världen att kunna erbjuda dessa fat för privatköp.

100 ankare släpps första veckan på Stockholm Beer and Whisky Festival.

Inte ens Roger själv hade provat det ännu.


Historiskt ögonblick på Box Destilleri i dag...

På kvällen var det först en mycket intressant och bra provning som hölls av Roger. Den här provningen kommer jag att återkomma till vid ett senare tillfälle. Det var en mycket speciell sådan, och jag anser att den kräver en hel del uppmärksamhet, så därför tar jag den framöver.

En suverän middag som vanligt (vi blir oerhört bortskämda på Länsmansgården), samt en trevlig avrundning på aftonen med de övriga deltagarna som går akademin.

Torsdag 15/9

Näst sista dagen på Box Whiskyakademi handlade mestadels om mäskning för mig och Lars-Göran. Det var en intressant och lärorik upplevelse även detta naturligtvis, och dagen gick väldigt fort. Jag kommer att ta upp det här med mäskning och vad det innebär lite längre fram.


Mäskning pågår.


Lars-Göran gör rent mashtun efter mäskning.


I kväll var det verkligen blindprovning, igen...

Det bjöds denna afton på ännu en fantastiskt intressant provning, som jag återkommer till vid ett senare tillfälle.


Anders Jonasson, Länsmansgården, med en
Kilchoman Private Cask Release för Box Distillery
Founders Group. Den var riktigt nice.

Fredag 16/9

En helt makalös vecka på Box Destilleri hade nu kommit till sitt slut, tyvärr...

Jag hade gärna stannat där ett bra tag till. Det var mycket trevliga kurskamrater som gick akademin samtidigt som mig, och vi hade en kanonvecka tillsammans. Vi var rörande överens om att vi lärt oss massor om whiskytillverkning, och mycket annat inom ämnet whisky som vi kommer att ha nytta av i framtiden. Allt var fantastiskt bra planerat och personalen på destilleriet samt det närliggande besökscentret var genomtrevliga, och vi fick enastående god mat.

Boendet på Länsmansgården och maten där, samt Agneta och Anders Jonasson som driver det, har jag redan berömt. Men det tål att upprepas, verkligen. Tack Agneta och Anders för en grym vecka!

Fredagen innebar examina för oss, och vi var väl alla fyra lite spända på vad som skulle ingå i provet...

Det gick bra för oss alla, och efteråt kunde vi andas ut. Nu var det dags för fotografering och utdelande av diplom. Det kändes naturligtvis riktigt häftigt när Roger Melander räckte över diplomet.


Foto: Roger Melander, Box.