Tjena!

Då var det dags att återkoppla lite från klubbens senaste provning. Bättre sent än aldrig är ett ordspråk jag använder mig av allt mer frekvent. Jag vet att det finns fler småbarnsföräldrar där ute som är väl medvetna om vad jag menar med det. Men trots detta så är det förstås värt att vara förälder, ny som erfaren, alla gånger oändligt många gånger om.

Men givetvis är det även mycket annat som kommit mellan mig och den här lilla återkopplingen till bloggen. Saker som jobb, husägare, lathet, livet, lathet (igen) är några av faktorerna. Till den listan får jag nu också addera mitt galet starka intresse för öl som uppdagat sig i samband med whiskyintresset. Faktum är att jag till och med börjat brygga mitt egna öl på hemmaplan i mitt egna kök. Satan vad spännande det är! Men nog om det.

Vid mitt tidigare inlägg här hos Whiskynörden så skrev jag om uppkomsten av vår lilla och, fortfarande, unga klubb som nu börjat ta fart ordentligt. Jag lovade i det inlägget att återkoppla från den då kommande, nu bakåtliggande, provningen av den indiska whiskyn Amrut.

De fyra flaskor som stod inför grillning var:
1 ) Amrut Fusion 50%
2 ) Amrut Peated Cask Strength 62.8%
3 ) Amrut Portonova 62.1%
4 ) Amrut Intermediate Sherry Cask Matured 57.1%
(Poäng och snittbetyg finner ni längst ner på sidan).

Provningen gick av stapeln lördagen 13.e september och vi var 15 tappra deltagare som skulle slå och sia om Amruts framtid för oss i klubben. Vi blev varken särskilt förbluffade eller förtjusta och definitivt inte förälskade. Visst, vi gick alla in med en jädra förväntan och vi provade långt ifrån hela sortimentet men även med detta i åtanke så är min personliga åsikt kort och gott: "Överhypad, överhypad, överhypad"...

Efter vad jag har läst (framförallt från inlägg på Facebook i varierande grupper med inriktning för whisky) så ska den vara fantastisk och, näst intill alltid, höjd till skyarna. Men oslagbar? Nej! Jag tror och tycker bestämt att den lever mycket på sitt litet mer udda ursprung, Indien.

Jag vet hur negativt inställd jag kan tyckas vara. Många tycker säkert att jag är orättvis och säkert att jag är något eller flera andra saker också. Men jag blev så storslaget besviken att det sitter kvar än idag, tre månader senare. Det finns helt enkelt mycket bättre whisky att läppja på och i många fall även till ett bättre pris.

För att skaka av lite av den negativa energin så upptäckte jag en kul liten detalj när jag gick genom klubbens "tasting notes" från provningen. Amrut Peated CS hade fått både det lägsta respektive det högsta betyget, av alla flaskor vi provade. Två av deltagarna delade alltså bestämt inte samma uppfattning alls den kvällen och hur charmigt är inte det? Mer uppenbart kan det inte bli. Smaken är som baken, alltså olika.

Tack för att jag fick gästspela här på bloggen ännu en gång! Det blev ett väldigt kort sammandrag men jag är ju inte mycket mer än en seriös amatör. Nu blickar vi framåt mot helgens provning som går under temat "Rum Cask". Fyra olika whisky från fyra olika destillerier som på ett eller annat sätt har lagrats på romfat, spännnade? Skulle tro det!

Åsikten jag har delat med mig av här är högst personlig och också just endast det, personlig.

Allt gott! / Jeff Dahlberg

 

WHISKY AKTÖRER POÄNG SNITT
       
Amrut Fusion 15 1 062 70.8
Amrut Peated Cask Strength 15 902 60.1
Amrut Portonova 15 988 65.8
Amrut Intermediate Sherry Cask Matured 15 971 64.7

 

 

 

 

 

 

© All text och samtliga bilder tillhör Jeff Dahlberg.