Tjena!

Jag blev ombedd att skriva några ord här på Whiskynörden och varför skulle jag inte vilja det 

Jag heter Jeff Dahlberg och är 27 år gammal. Jag lever tillsammans med min sambo och vår lilla dotter på snart 10 månader i en liten stad som heter Motala. Jag har tyvärr inte något speciellt whiskyminne att dela med mig av och ännu mindre om någon spännande whiskysafari som jag skulle ha varit iväg på. Även om jag ska se till att ha något sådant i bagaget inom de närmsta åren.

Mitt whiskyintresse gick från någorlunda intresserad till ”nu-vill-jag-lära-mig-allt” under min andra vistelse på whiskymässan i Linköping tidigt förra våren. Jag var där och besökte mässan med tre goda vänner och det var då vi på allvar började tala om att starta upp en klubb. Ett par veckor senare hade jag krafsat ner ett gäng ståndpunkter och stadgar på några A4, plockat fram ett dokument för att anteckna tasting notes, kommit fram till det nördiga namnet ”Motala Sweden Whisky Society” och snabbt slängt ihop en logga. I april samma år hade vi vår första provning…

Handen på hjärtat så är jag inte någon maestro på att känna igen smaker och dofter. Jag börjar inte att tala i tungor och rabbla upp en massa igenkännande chokladtoner och citrusfrukter bara över ett litet smakprov. Jag behöver tid att känna igen en smak eller doft. Missuppfatta mig rätt, jag avundas verkligen den som har en sådan begåvning! För en som mig så finns det dock bara en väg att gå. Erfarenhet!! Det gäller att smaka så mycket av så många olika typer av whisky som möjligt för att ens få en ärlig chans. Dessutom gäller det att bolla sina tankar och funderingar med andra likasinnade. En whiskyklubb är därmed tveklöst det bästa man kan ansluta sig till. Ännu bättre att få vara med och starta en från scratch. Att börja bygga på något som baseras på sina egna och sina vänners värderingar och önskemål.

Temat på första provningen var whisky från destilleriet Bruichladdich på Islay. Sex deltagare, vilken uppslutning!? Kul!! Pengarna fanns inte riktigt där så den fjärde flaskan plockade jag från mitt egna skåp. Den andra provningen var inte lika imponerande. Fyra deltagare och dessutom utomhus i årets värsta åskoväder. Vi skulle tända grillen och bada i sol, whisky och öl men det slutade med grillmarinerat kött tillagat i stekpannan i en lägenhet på Storgatan. Som tur var så imponerade whiskyn enormt den kvällen. Jag fick då för första gången smaka en riktigt, riktigt bra Irländare, Bushmills 16 YO!

Vid den senaste provningen gjorde vi återigen ett försök med en provning ute i det fria. Samma plats men under bättre förhållanden. Denna gång med elva deltagare, bra väder, grillamarinerat kött som faktiskt blev grillat och, som alltid, med ett grymt sällskap. Temat var Port Cask och det var minst sagt intressant. Vinnaren den kvällen, med stor marginal, blev Laphroaig Cairdeas 2013.

Klubben har nu funnits i lite över ett och ett halvt år och vi är mer än 20 betalande medlemmar. Det innebär mer än ett nyförvärv per månad och det får man säga är lå(åå)ngt över förväntan. Vi har hunnit med sex stycken provningar och en sjunde kommer att gå av stapeln bara inom några veckor. Klubbens första årsmöte har genomgåtts och nya mallar för våra tasting notes har tagits fram efter nya behov. Inom kort kommer pikétröjor att beställas med vår logga och planer på en gemensam resa har börjat ta form. Nu har vi också infört möjligheten att köpa loss ett samplespaket om man på grund av någon anledning inte kan närvara under en provning.

Erfarenhet och vetande varierar kraftigt bland oss i klubben och åldrarna likaså. Den yngsta av oss är 25 och där den äldsta snart har hunnit bli 61. En del av oss visste knappt vad skillnaden på en single malt och en Bourbon var innan det första deltagandet. Vi utvecklas verkligen och engagemanget hos oss alla växer i samband med att olika ansvarsuppgifter portioneras ut. Det är roligare och lättare att utvecklas i grupp. Inte minst väldigt kostnadseffektivt!

Vår kommande provning är som sagt vår sjunde totalt sett och vår tredje för i år. Målet är att ha en provning i kvartalet. Temat denna gång är Indien och fyra flaskor från destilleriet Amrut skall provas, diskuteras och rannsakas. Jag har fått lov att återkomma hit till Whiskynörden efter denna provning för att lämna en liten sammanställning om hur det gick och vilken av flaskorna som klev ut som en vinnare ;-)

Skål och tack!

/ Jeff Dahlberg

© All text och samtliga bilder tillhör Jeff Dahlberg.