Hej alla glada 

Vad roligt att jag fick vara med och gästblogga här på Whiskynörden. Jag är ingen höjdare på att skriva men jag ska göra så gott jag kan. Jag heter Lukas Ljungdahl och jag är 34 år gammal. Jag kommer från Trelleborg och jobbar som ventilations-isolerare sedan 3 år tillbaka. Min resa om whisky började för sådär 10 år sedan då jag fick en flaska Glengoyne 10 YO av en god vän, flaskan blev jag riktigt kär i. Jag hade då bara druckit Black Velvet och andra blended för att få mig ett litet rus med kompisarna på helgerna. Men denna flaska tog det hela till en helt annan nivå. Först avnjöt jag den i vanliga tumblerglas sen fick jag ett tips av en vän att jag skulle pröva att dricka whiskyn från ett vinglas istället. Oj oj vilken skillnad det blev på whiskyn! Vilken doft! Då började jag att dofta på whiskyn mer och mer och började förstå mig på vad det hela handlade om. Vid varje ledigt tillfälle jag fick, satt jag mig ner med min Glengoyne 10 YO. Till sist tog ju den slut och då gav jag mig ut på jakt efter något annat att njuta av. Jag var mycket bestämd med att det skulle vara Single Malt Whisky och inte någon Blended! Så jag begav mig till Systembolaget i Malmö och där hittade jag hur mycket som helst. Så vilken ska man då köpa? Om jag inte har helt fel för mig så köpte jag en Bowmore 12 YO Enigma. Här upptäckte jag en rökig whisky och det var ju riktigt gott! Så detta är lite smått om mig och hur min whisky-resa började.

Nu, cirka tio år senare så har man både blivit äldre och lite visare, eller något hehe. Jag har fått många nya vänner tack vare den trevliga sidan Här är mitt whiskyskåp. Där har man skaffat sig både kunskap och fått många härliga skratt. Fina bilder och vänner med samma intresse som man kan hämta inspiration från. Sidan har hjälpt mig mycket med vilken whisky som ska bli mitt nästa köp. Har man någon fråga om whisky så är det bara till att fråga, det finns alltid någon som kan hjälpa till. Att man kan byta "smakprov" och få pröva lite nya roliga sorter är ju inte heller helt fel.

Så om jag ska berätta lite om vilken som är min favorit whisky. Jag har två favoriter som jag alltid går tillbaka till och det är Lagavulin 16 YO och Highland Park 25 YO. Jag har även andra favoriter så klart, men tyvärr är dessa inte alltid så lätta att få tag på och på tok för dyra för mig. Men jag har fått pröva "sample" som Laphroiag 40 YO, Highland Park 40 YO, 30 YO, 25 YOsamt Master of Malt 50 YO, 40 YO, 30 YO. Jag brukar se till så att jag har en Highland Park 25 YO hemma, då den ligger mycket bra i pris och man får mycket whisky för pengarna. En annan som jag letade efter länge var Bowmore Seadragon 30 YO. Först ville jag ha en hel flaska men blev klok på att det skulle kostat mig en hel del. Så jag tänkte nöja mig med ett sample på den, så jag letade och letade och vips så var där någon som sålde en flaska. Sen dröjde det inte länge förrän den dök upp som sampling, gissa om jag blev glad! En vecka senare så hade jag den hemma hos mig, ett sample på den som jag hade jagat så länge. Det dröjde inte länge förrän det började dra i munlädret att pröva den, så sagt och gjort upp med lite i favoritglaset. Åh herregud vad den dofta underbart och den satt som en klisterlapp i gommen. Härlig rök och mycket smak av violpastiller, jag blev helt mållös! Får jag chansen att pröva den igen så kommer jag inte att tveka en sekund. Den var verkligen värd all denna väntan! Ett stort tack till Håkan som gjorde detta till verklighet. Och tack till alla er som har delat med sig av sina erfarenheter och sin syn på whisky. Sláinte alla whisky lovers


Och inte minst ett stort tack till Whiskynörden för att jag fick vara med här och gästblogga.

© All text och samtliga bilder tillhör Lukas Ljungdahl.