Av: Patrik Liljenby

För att komma in i rätt stämning och i skrivarmode inför detta inlägg var jag tvungen att hälla upp en dram av "huvudpersonen" Glenkinchie Limited Edition.

Jag köpte den på destilleriet när jag och min fru var där oktober 2010. Den är på 59,9% och kräver en hel del vatten innan den blir bra. Frisk och lite nötig doft, de första smakerna är lite söt oljig smak med lite citrus och gröna äpplen. Blundar man så kan man verkligen se sig själv stå där i baren efter rundturen och smaka.

Dock var det inte meningen att det skulle bli Glenkinchie utan vårt mål var ställt mot Glengoyne. Vi var på en liten minibröllopsresa måndag-fredag precis efter att vi gift oss och på vårt bröllop serverade vi Glengoyne 12 YO. Jag tycker Glengoyne är en väldigt trevlig whisky och jag har flera olika sorter av dem i mitt skåp och eftersom inte alla är lika förtjusta i rök valde jag en lättdrucken whisky som de flesta skulle gilla.

Ett litet problem som vi snart upptäckte när vi väl var på plats i Edinburgh var att det skulle ta lite för mycket tid att ta sig till Glengoyne. Vi gick därför till turistbyrån på Princess Street och frågade om det fanns några fler destillerier i närheten. Jodå, Glenkinchie ligger utanför Edinburgh, det är bara att ta lokalbussen cirka 50 minuter och sedan går man en liten bit. Sagt och gjort. Vi hittade rätt buss och hoppade på och ungefär 1 timme senare hade vi nått ändstationen. Mitt i byn fanns en stor skylt mot Glenkinchie så vi började traska i den riktningen. 20 minuter senare såg vi fortfarande bara åkrar. Till slut mötte vi en traktor och dess förare som jag stannade och frågade om vi var på rätt spår vilket vi var. Puh! En stund senare kom vi ut på en lite större väg och strax skymtade vi Glenkinchie och snart hade vi nått destilleriet. Där bokade vi snabbt en rundtur och fick reda på att nästa tur skulle börja om cirka 5 minuter vilket kändes som flyt när vi bara åkt dit på chans. Vi tog oss igenom ett par rum med foton och historia kring stället och nådde till slut ett rum där man skulle vänta på att rundturen skulle köra igång. Vi blev väldigt förvånade när vi insåg att vi var helt själva. Det kändes väldigt lyxigt att få en privat rundtur och vi kunde fråga mycket. Till sist så kom vi in i deras pub där den klassiska provsmakningen skulle ske. I vanliga fall är de nog inte så generösa som de var mot oss för vi fick smaka på allt vi ville. Jag provade igenom deras olika sorter plus ett par till och när vi skulle gå därifrån föll mitt val på något att köpa med just på en Distillers Limited Edition som bara går att köpa där. Känns kul att ha en sådan och roligt att ha varit på ett destilleri som ingår i Classic Malts of Scotland.

Tack för ert intresse och tack till Johan för att jag fick gästspela på hans trevliga blogg!

Ha en bra midsommar alla whiskyvänner!
Sláinte

Patrik Liljenby

© All text och samtliga bilder tillhör Patrik Liljenby.