Av: Stefan Andersson

Här kommer en liten berättelse om hur mitt whiskyintresse började, hur det är nu och vad jag har för tankar om framtiden.
Allt började med att jag inte alls gillade sprit/whisky eller liknande, detta var ungefär vid 25 års ålder. Den enda whiskyn som jag minns att jag hade köpt själv i den åldern var en Statesman. Den köpte jag av en snubbe som jag brukade åka "svarttaxi" med. 100:- fick jag ge för den.
Inte så konstigt att jag inte tyckte whisky var något direkt att ha.

En helt vanlig lördagskväll så hade jag en av mina bästa kompisar på besök och vi satt och drack lite öl och småpratade. Whisky kom på tal och vi sa att det går ju inte att dricka och min kompis frågade vilka jag hade provat och mitt svar blev: ehhh, öhhh, det vet jag inte men jag tycker inte det är gott. Nån timme senare begav vi oss ut på krogen och vi hamnade på Harrys pub och där såg min kompis att de hade ett erbjudande - prova tre stycken olika Bowmore till ett rimligt pris. Tio minuter senare satt vi med whiskyn framför oss och mina tankar var att jag smakar lite och sen köper jag en öl + shoot och glömmer bort whiskyn...

Kvällen blev såklart lite suddig som den lätt blir, men minnet från whiskyn fanns kvar. Fan, det var ju ganska gott. Några veckor senare begav jag mig till mitt lokala Systembolag och mitt val där föll på en Laphroaig 10 YO och efter att jag hade provat den visste jag att rökig whisky var något som verkligen föll mig i smaken.

Ett tag efter det begav jag mig ner till bordershopen i Tyskland med min far och där blev det 8 olika whiskysorter som fick följa med hem. Lite senare blev det någon mer på Systembolaget och ett år efter kvällen på Harrys hade jag cirka 15 flaskor hemma. Efter det köpte jag någon flaska då och då, jag var ungefär 26 år gammal vid denna tiden och tjänade ganska dåligt med pengar så en flaska i månaden var mitt mål.
Jag drack inte så mycket av det jag hade men jag öppnade alltid det jag köpte samma kväll. Mitt intresse var vid denna tiden ganska svagt och så höll det på ett tag och jag köpte cirka 8-10 flaskor per år.

Något år går och jag får kontakt med en kille som jag kände lite grann från gymnasiet. Vi hade spelat i samma band men jag fick kicken för jag var ganska kass och de var väldigt duktiga. Detta var Roland Johansson som just nu spelar gitarr och sjunger i bandet The Unguided. Rolands whiskyintresse var väldigt stort och han bjöd med mig på en whiskyprovning.
Detta blev en helt ny upplevelse för mig, att sitta vid ett bord med ett gäng riktigt sköna grabbar/herrar som liksom mig själv hade ett brinnande intresse för whisky. Efter den kvällen blev jag erbjuden att få vara med i deras whiskyklubb som de lite skämtsamt kallade för "GWK" , Grevens whisky klubb.

Jag fick upp ögonen för en helt ny värld. Alla dessa olika whiskysorter som finns och jag fick chansen att prova en massa nya sorter. Jag märkte snabbt att sherrylagrat var mycket gott men såklart var det Laphroaig som fortfarande var min favorit...

Genom whiskyklubben och Roland fick jag kontakt med Ronny Wettervik som det senaste året har hjälp mig väldigt mycket med att få tag på ett par riktigt fina Laphroaigflaskor och han har även hjälp mig att få tag på samples på dessa.

Jag börjar närma mig 100 flaskor nu men jag vet ju aldrig när jag bestämmer mig för att sluta köpa och kanske säja av allt men just nu ser jag inte att detta kommer att hända de närmaste åren.

Något som jag ser fram emot är att få åka till Skottland nästa år och vara med på Feis lle - Islay Malt and Music festival. Laphroaig fyller 200 år och jag förväntar mig något riktigt häftigt från dem.

Jag har varit på whiskybåten Cinderella de två senaste åren och har gillat det stark och kommer säkert att fortsätta åka på den.

Min topp 5 på de bästa jag har provat kommer här:
1. Laphroaig 27 Year Old Oloroso Cask
2. Laphroaig 30 Year Old
3. Kavalan Solist Sherry Cask
4. Longmorn 30
5. Glendronach 21 Parliament

Listan kommer säkert att ändras men så ser den ut just nu.

Detta var min whiskyhistoria. Trevligt helg !

© All text och samtliga bilder tillhör Stefan Andersson.