Det är aldrig försent att upptäcka livets vatten...

Av: Stefan Praetorius Naurin

Jag upptäckte skotsk whisky ganska sent och med sent menar jag vid 50 års ålder. Jag blir förresten 51 år om cirka 1 månad och tillhör alltså kategorin "övermogen ungdom". Visst kan det kännas lite trist att jag inte tidigare sett "ljuset" så att säga, men å andra sidan har jag så många fantastiska smakupplevelser framför mig.

Helt ny inom whiskyns underbara värld är jag dock inte, då jag har druckit irländsk malt under ganska många år och tyckt att den smakar bra. Vissa sorter mycket bra till och med, men jämfört med min första upplevelse med skotsk single malt, står sig samtliga irländska sorter jag smakat ganska så slätt.

Caol ila Distillers Edition 2013 var whiskyn som fick mig att fullständigt gå igång på denna fantastiska dryck. Jag läste om den i boken "101 Whisky du måste dricka innan du dör" av Örjan Westerlund och beställde en flaska på Systembolaget. Vilka underbara dofter som mötte mig när jag öppnade flaskan och slog upp en dram. Sak samma med alla smaker, en fullkomlig explosion av sötma, rök, choklad och annat gott när jag lät första sippen rulla över tungan. Det var som att en ny värld öppnade sig framför mig!

Caol ila Distillers Edition tillhör förresten fortfarande favoriterna tillsammans med bl.a. Bowmore Laimrig, Old Pulteney 17 YO, Glendronach Cask Strength och Lagavulin 16 YO. Jag är även förtjust i svenska Smögen Primör och Mackmyra Svensk Rök.

Några av favoriterna i Stefans samling.

Så nu är jag fast i träsket och älskar det! Det är inte bara själva drickandet av whisky - utan även allt annat runt omkring, som denna blogg, whiskymässor, whiskyklubbar, provningar, tidningar och forum på nätet där likasinnade träffas och tipsar varandra om goda sorter. Socialt och förbaskat kul! Dessutom förhöjer allt detta smakupplevelsen en hel del.

En whiskyresa till Skottland står högst upp på önskelistan. Jag är en inbiten hobbyfotograf och har länge drömt om att besöka detta land med kameran i högsta hugg för att fotografera landskap och annat intressant. Så att kombinera fotografering med att besöka några destillerier låter i mina öron som den perfekta semestern.

Sláinte!

© All text och samtliga bilder tillhör Stefan Praetorius Naurin.