Thomas Johansson

Hej på er

När jag läste om möjligheten att få vara med och gästblogga på whiskynorden.se var det inget svårt beslut att höra av mig med intresseanmälan. Vem är då denna person kanske ni tänker? Jag är en man på 41 år som bor i Varberg vilket jag gjort i hela mitt liv, och som dessutom är gift, sedan snart åtta år, med Therése och vi har två barn. En son på sju år och en dotter på fyra. Sedan tre veckor är vi dessutom kattägare då vi märkte att barnen, och då framförallt sonen, tyr sig till djur. Intressena förutom familjen är att umgås med vänner och att se på idrott, framförallt fotboll och ishockey i den mån jag kan och hinner se. Det intresset har dottern på fyra tagit efter och hon gillar både att titta på fotboll samt at spela själv. Dessutom gillar jag matlagning och att träna själv. De senaste åren har det dock blivit löpning och kampsport i form av thaiboxning i stället för fotboll som det var upp till 27 års ålder.

Yrket är lärare i matematik och engelska på gymnasienivå sedan åtta år tillbaka. Med andra ord tog det mig några år innan jag bestämde mig för vad jag ville bli. Innan jag satte mig i skolbänken vid 28 års ålder hade jag efter gymnasietiden arbetat som sanerare på Ringhals, smittosanerare (där vi reste runt på bland annat salmonellasmittade gårdar och sanerade dessa) och vattenblästrare i södra Sverige samt lärarvikarie. Lärarvikarie blev jag då jag ville testa på hur det skulle vara att arbeta med barn och ungdomar då jag var ungdomsledare i fotboll under många år och verkligen trivdes med detta. Detta är något jag återupptagit nu på senare tid eftersom dottern börjat spela fotboll och jag är vad man kanske kan kalla en engagerad förälder.

Fröet för mitt whiskyintresse såddes för många år sedan men jag var den enda i min bekantskapskrets som uppskattade whisky i någon annan form än berusningsmedel. Åtskilliga gånger när jag frågade om gäster ville ha en whisky blev reaktionerna: Stäng tjärburken! (om tioårig Laphroig). Har du någon cola? (om bland annat tolvårig Macallan och tioårig Benromach). Detta gjorde att det inte var lika kul att ha någon "finare" whisky hemma under ett par år. I alla fall inte till att bjuda på så whiskyförrådet var ganska snålt tilltaget då jag dessutom under fem år pluggade på universitet.

Fröet grodde och för snart fyra och ett halvt år sedan gick min far bort och strax därefter åkte min bror och jag till Glasgow. Huvudsyftet var konsert och fotbollsmatch men när vi ändå var i whiskyns hemland bokades ett besök på Auchentoshan Destilleri. Dessvärre blev flyget försenat på grund av storm över de brittiska öarna så något destilleribesök blev det inte den gången men det hindrade inte oss två från att gå runt och botanisera i diverse whiskyaffärer i Glasgow. Så i april 2014 kom vi åter iväg och denna gång blev det av. Bara att gå där och få en privat guidad tur var helt otroligt och här blommade intresset ut. När vår guide frågade oss: "Can you smell the grass, the honey and the vanilla?" fick i alla fall jag mig en rejäl funderare och började på ett mer ingående sätt dofta och smaka på whiskyn än vad jag tidigare gjort. När jag som en sista whisky på Auchentoshan provade deras Virgin Oak och gav recensionen "It is just like licking and chewing a wooden table" sken guiden Darron upp och utbrast: "You should write for magazines."


Auchentoshans Tasting Room.

Väl hemma igen bildade min bror och jag en dryckesklubb med namnet H.I.C.I.L.S. (taget efter de sex skotska whiskyregionerna Highland, Island, Campbeltown, Islay, Lowland och Speyside) men även där var intresset ganska svagt bland övriga så i september förra året började jag skriva en egen blogg. I och med detta har jag funnit fler likasinnade och jag följer i dagsläget flera bloggar och åker gärna på mässor i närheten av där jag bor. Jag har även varit med på provningar hos andra klubbar och via dessa klubbar och även kunnat köpa och byta till mig samples och jag delar gärna med mig av dito. Så vad gillar jag då? Det varierar stort kan jag säga. Den första whisky jag så gott som förälskade mig i var en 15-årig Dalmore jag provade på Edinburgh flygplats 2011. Jag tror det var efter besöket på destilleriet och insikten om att en whisky var så mycket mer än bara god som jag tyckt innan. Efter detta har jag också hittat skilda sorter som Bruichladdich Octomore samt 25-årig Yamazaki Sherry Cask bland andra. Jag tycker även att en "vanlig" blended kan lysa upp ibland.

Något jag i alla fall är säker på är att detta är bara början på min resa och att jag kommer fortsätta med detta intresse i många år till.


En Öl & Whiskymässa i Göteborg 2015.

Besök gärna min blogg: https://thomaswhiskyblogg.wordpress.com/

© All text och samtliga bilder tillhör Thomas Johansson.