Ardbeg Twenty Something

I början av november får whiskyälskare möjligheten att införskaffa en 23 år gammal single malt whisky, som producerats för att hylla Ardbegs arv, med smak av choklad, torkad frukt och fänkål. Ardbeg Twenty Something lanseras i en begränsad upplaga och finns att köpa via Systembolagets hemsida  från den 2 november 2017 klockan 10.00. Priset är 4 600 kronor, och artikelnumret blir 40142. ABV ligger på 46.3%.

Det närmaste man kan komma en resa i Ardbegs historia är att smaka på en gammal single maltwhisky, som skapades under 1980- och 1990-talet, då det ikoniska destilleriet höll på att gå förlorat. Ardbeg Twenty Something är ett bevis på engagemanget från en handfull whiskyentusiaster som bestämde sig för att destilleriet skulle finnas kvar. En av dem var unge Mickey Heads, som nu är destillerichef på Ardbeg.

- Den här magnifika whiskyn skapades i vår gamla ikoniska destillationsapparat, som än idag står stolt utanför distilleriet. Ardbeg Twenty Something ger en glimt av Ardbegs turbulenta historia och bekräftar varför destilleriet inte fick försvinna. Den limiterade utgåvan är för dem som känner Ardbegs whisky i både hjärta och själ, säger Mickey Heads, destillerichef och ordförande i Ardbegs kommitté.

- De bourbon- och olosroso-faten jag valde för Ardbeg Twenty Something har levererat en vacker dryck fylld av djupa och rika smaker med en enastående rökig, men silkeslen kvalitet. Att vi lanserar den här 23-åriga whiskyn till ära av Ardbegs kommitté gör det hela ännu mer speciellt, säger Dr Bill Lumsden, distriktsdirektör, Whisky Creation & Whiskey Stocks på Ardbeg.