1) Benromach 40 YO Release 2022
Ohotad etta med 95 poäng. Den här whiskyn kom i sin första batchutgåva 2021. En ynnest att fått prova, naturligtvis. Inte bara en av årets bästa, utan en av de bästa jag någonsin provat.

2) The Glenlivet Single Cask 18 YO Sweden Edition cask #58762
Lanserades i Systembolagets tillfälliga exklusiva sortiment den 7 april. En fantastisk whisky på alla sätt. Perfekt symbios mellan doft och smak och helt igenom en ljuvlig whiskyupplevelse. 93 poäng.

3) Speymalt Macallan 1st Fill Sherry Hogshead 21 YO
Hela upplagan allokerad till Sverige. En sherrystinn fantastisk "lyxwhisky" med en angenäm komplexitet. 93 poäng.

4) Springbank Local Barley 10 YO Release 2022
En lite märklig dag, eftersom Systembolaget bestämde sig för någon form av IT-uppdatering, och samtidigt var det ovanligt många släpp som många människor var intresserade av. Springbank Local Barley 10 YO är en mycket populär samlarwhisky och priset brukar skjuta i höjden ganska snabbt efter släpp. En strålande bra whisky, och det är synd att den på många håll bara kommer att stå oöppnad och enbart samla damm. 92 poäng.

5) Springbank 21 YO Release 2022
Provades på årets sista dag. 91 poäng och en whisky i världsklass. Endast 54 flaskor av totalt 3 600 kom till Sverige.

6) Hazelburn 21 YO Release 2022
Hazelburn från Springbank är destilleriets trippeldestillerade whisky. Destillerad första gången 1997. Enastående bra och 91 poäng fick den när jag provade den i augusti.

7) Glenallachie 2009 PX Sherry Selected for Sweden
Numera finner vi Glenallachie i Selected Malts portfölj, och vilket klipp de gjorde där. Destillerichefen Billy Walker är verkligen ett geni i ordets rätta bemärkelse. Underbar sås från ett av de i nuläget mest intressanta destillerierna i Speyside om ni frågar mig. 90 poäng med häng på 91.

8) Arran Sherry Butt 2012 Bottled Exclusively for Sweden
Släpptes i oktober och är en drygt nio år gammal single malt utvald för Sverige. Ett strålande bra exempel på Arrans finfina hantverk. 90 pigga poäng fick den.

9) Redbreast Single Cask 16 YO Exclusively Bottled for Sweden
Årets överraskning utan tvekan. En whisky av yppersta klass och jag gav den 90 poäng.

10) Craigallachie Connoisseurs Choice 1st Fill Sherry Cask 13 YO
Det provet (ett fatprov) som jag testade höll en något högre ABV (60%) än den officiella utgåvan (58.3%) som släpptes på Systembolaget i maj. Vet inte hur stor skillnaden i doft och smak skulle kunna vara, då jag inte haft möjlighet att testa. Hur som helst en riktigt bra whisky och den fick 89 poäng.