Det är inte så ofta det kommer nya whiskies från Cadenhead, men när det gör det så brukar det vara riktigt bra buteljeringar.

Den 12 april släpps via Symposion inte mindre än tio stycken nya whiskies, och tre av dem kommer från Cadenhead. Samtliga med ansenlig ålder dessutom. Det handlar om en 20-åring och två 25-åringar. Extra roligt och intressant är att en av buteljeringarna är från ett destilleri som jag aldrig har provat något från innan.

Jag har fått möjligheten att testa samtliga tio whiskies, och först ut blir denna trio från Cadenhead.

Om Cadenhead

WM Cadenhead är en oberoende buteljerare med en rejäl historia att berätta. WM Cadenhead är Skottlands äldsta oberoende buteljerare med rötter som går långt tillbaka i whiskyhistorien.

George Duncan grundade en vin- och dryckesagentur i Aberdeen redan 1842. George Duncan gjorde goda affärer och efter några år anslöt sig hans svåger William Cadenhead till företaget. 1858 dog George Duncan. William Cadenhead tog över och ändrade bolagets namn till sitt. Mycket lite är känt om George Duncan, men desto mer om hans efterträdare William Cadenhead. Det är dock inte som vinhandlare som hans namn blev känt i samtiden, utan som betydande viktoriansk poet och som aktad samhällsmedborgare i åtskilliga sociala sammanhang.

William Cadenhead gick ur tiden 1904, verksamheten togs då över av brorssonen Robert W. Duthie. Mr Duthie var en lågmäld och anspråkslös man, till skillnad från sin farbror, men han utvecklade handeln med singelmalt och Demerara Rum.

1931, under depressionens djupaste år, omkom Robert Duthie i en spårvagnsolycka när han skulle gå över gatan på väg till ett möte med sin bankman. Han var ungkarl och barnlös men hade två systrar som helt okunniga om whisky- och vinbranchen fick ta över verksamheten. Snart överlät de ansvaret för affärerna till Miss Ann Oliver, en excentrisk kvinna som sedan länge tillhörde inventarierna på företaget. Miss Oliver drev företaget under många år helt efter eget sinne och hon vägrade anpassa sig till moderna tider. Det nödvändiga administrativa arbetet utfördes knappt och efter ett antal förvirrade beslut måste verksamheten säljas.

När Ann Oliver tvingades bort från WM Cadenhead var lagerhusen fulla från källare till tak. Ingen hade någon aning om värdet och ingen visste vad lagret innehöll. Till slut fanns ingen annan utväg än att sälja allt på auktion. Den 3:e och 4:e oktober 1972 såldes hela WM Cadenheads lager av auktionsfirman Christies i London. Det är den största dryckesauktion som någonsin hållits i Storbritannien. Resultatet blev lyckat och det sjusiffriga överskottet täckte mer än väl företagets skulder.

Efter utförsäljningen togs företaget över av J & A Mitchell & Co Ltd, Springbanks ägarfamilj. Under den nya ledningen utvecklades affärerna. I dag är William Cadenhead ett mycket aktat varumärke i dryckesvärlden med butiker i ett tiotal europeiska storstäder.

Cadenhead buteljeras i flera serier, Authenthic Collection, Original Collection och den mest exklusiva Chairmans stock. På senare år har också en serie uppkallad efter Robert Duthie fått stor uppmärksamhet. WM Cadenhead säljer också världswhisky, andra destillat och framförallt rom.

Källa: Symposion

Glenrothes Small Batch
1996 20 YO 51.3%

Denna whiskyn destillerades 1996 och buteljerades 2017. Totalt blev det 1 314 flaskor, och 60 av dessa kommer till Sverige och lanseras på Systembolaget den 12 april. Artikelnummer 40205. Priset landar på 1 132 kronor.

Jag har fått upp ögonen för det här destilleriet mer och mer under de senaste två-tre åren, och det ångrar jag verkligen inte. Framförallt vid fatstyrka tycker jag att Glenrothes kommer till sin rätt på bästa sätt.

Till den här whiskyn har kvalitetsansvarige Mark Watt plockat ut fyra bourbon Hogsheads som destillerades 1997. Den har en mycket söt doft inledningsvis med en lätt ton av ingefära och lingon. Ibland kan man läsa att en whisky har röda bär i doften, men det tycker jag är lite slarvigt och jag anser att det är svårt att egentligen förstå vad som menas med det. Röda bär är ju ett oerhört vitt begrepp, och det innefattar ju väldigt många olika sorter, så jag tycker nog att man ska försöka vara lite mer precis i det fallet. Den är rejält kryddig och kraftfull i doften och känns annorlunda och lite spännande. Smaken är fruktig med inslag av vitpeppar, citrusfrukter och mörk choklad. Eftersmaken är lång och mycket fruktig. Lite vattning och den blir betydligt fruktigare i både doft och smak. Inte någon av de bästa Glenrothes jag provat, men ändå kul att testa eftersom den var lite annorlunda.

Glenallachie Single Cask
1992 25 YO 58.7%

Denna whiskyn är hämtad från ett singelfat, en bourbon hogshead som destillerades 1992 och buteljerades 2018. 240 flaskor släpps på Systembolaget med artikelnummer 40209. Priset landar på 1 539 kronor.

Jag har aldrig provat någon whisky från det här destilleriet innan, så det är naturligtvis extra kul i sammanhanget. De firar 50 år i år och är beläget i Aberlour intill sin berömda granne. Det är mycket ovanligt att detta destilleri har tillåtits möta sin publik som singelmalt. Första gången det inträffade var så sent som 2005.

Denna whiskyn är elegant och mjuk med en fin rondör i doften. Den har inslag av gröna äpplen, päron, vanilj och en svag aning av banan. Här finns också en lätt rökig touch med inslag av läder som dyker upp efter en stunds luftning. Den är mycket god och behaglig i smaken med inslag av kokos, vanilj, mjuk gräddkola, ljus choklad och örter. Lite vatten lockar fram ännu mer vanilj och ljus choklad. Kommer osökt att tänka på den lilla chokladbiten RIGI. Eftersmaken är lång och kraftfull med mycket choklad och vanilj i tonen. En ytterst trevlig bekantskap måste jag säga.

Glenburgie Single Cask
1992 25 YO 50.2%

Denna whiskyn kommer från ett bourbonfat, destillerades 1992 och buteljerades 2018. Artikelnummer 40210, och prisel blir 1 585 kronor.

Glenburgie tillhör en av mina favoriter sedan jag för en fem, sex år sedan för första gången provade en Glenburgie hos min bästa kompis. Det var en 26-åring som var helt fantastisk. Fortfarande än i dag den bästa Glenburgie jag provat, och det har blivit några stycken sen dess.

Härlig, krämig och ren doft med massor av vanilj i inledningen. Här finns också inslag av gräddig vaniljglass, nötter, mjuk gräddkola, inkokta päron och torrt gräs. Mjuk och rund i smaken med mycket vanilj, kokos och en finfin kryddig sälta på slutet. Eftersmaken är nötig med mycket vanilj och kokos i tonen. Lite vatten rundar av den ytterligare några snäpp. Det här är en en klassisk fin, gammaldags Glenburgie av bästa snitt, skulle jag säga. En sådan här hade gärna fått ta en plats i whiskyskåpet.