Historisk japansk whiskyprovning

I samband med nya mässan Malt, Mat och Destillat i Stockholm bjuder Symposion in till en upplevelse utöver det vanliga. De kommer då att öppna två riktiga rariteter - 50-åriga whiskies från det numera nedlagda ikoniska japanska destilleriet Karuizawa. Den ena är lagrad på bourbonfat och den andra på sherryfat, och båda är destillerade 1965. Sista året det framställdes någon whisky på Karuizawa var 2000. I dag har Karuizawa nått kultstatus världen över och följden av detta har blivit närmast fantasipriser på de kvarvarande flaskorna.

För ett år sedan chockade Symposion whiskyvärlden när man öppnade världens just nu äldsta whisky - Mortlach Generations 75 YO. Och nu gör man det igen! Den här gången har man bjudit in Marlene Leon, managing director på La Maison du Whisky Collections i Paris, som provningsledare. Vi ska vara mycket tacksamma att Symposion återigen ger oss whiskyälskare chansen att få prova whisky från en svunnen tid.

Det är begränsade platser till denna provningen, men det är en unik sådan som aldrig kommer att återkomma. Förutom de två Karuizawa så ingår också 8 andra fantastiska japanska whiskies i provningen, till ett totalt värde strax över 350 000 kronor på marknaden.

Följande sorter ingår:
Karuizawa 50 YO (1965) Bourbon Cask 63%
Karuizawa 50 YO (1965) Sherry Cask 62,4%
Taketsuru 21 YO 48%
Taketsuru 25 YO 43%
Miyagikyo 15 YO 45%
Miyagikyo 2002 Single Cask 62%
Yoichi 15 YO 45%
Yoichi 20 YO 52%
Nikka Coffey Grain 45%
Nikka Rita Apple Brandy 30 YO 40%

Jag hoppas att vi ses där!

Tid: Fredag 31 mars, kl. 18.00 - 19.30 och lördag 1 april, kl. 16.00 - 17.30.
Plats: Stockholm Malt, Mat & Destillat på Stockholmmässan i Älvsjö.
Anmälan fredag: https://maltmatdestillat.se/Japansk-raritetsprovning-FRE.html
Anmälan lördag: https://maltmatdestillat.se/Japansk-raritetsprovning-LOR.html
Kostnad: 4 250 kronor.