Konst på fat

Konstnärinnan Madeleine Pyk
ställer ut konstverk av ekstav från
välkänt whiskydestilleri.

Femton nordiska konstnärer har dekorerat ekstavar från whiskyfat i den nya uppsättningen av utställningen "Konst på fat". Stavarna kommer från whiskyproducenten Glenfiddich och dess destilleri i Skottland, och är precis som fartyget Fregatten Jylland gjorda av ek.

"Konst på fat" startades 2013 som ett initiativ för att restaurera kulturarvet Fregatten Jylland. Nu öppnar utställningen igen den 19 mars där Madeleine Pyk är den enda svenska konstnären representerad. Madeleine Pyks bidrag är precis som hennes övriga bildkonst färgstark och föreställer en tigers väsen och är målad i olja.

Konstnärer som Kristian Von Hornsleth, Eske Kath, Troels Trier, Dag Aronsen, Anders Moseholm och Benno Blæild har också bidragit med varsin ekstav till utställningen.

Tack vare konstsamlare finns även stavar från utställningen 2013 representerade. Dessa stavar auktionerades ut 2013 på Lauritz.com där de fem sistnämnda såldes för en halv miljon danska kronor. Vinsten från auktionerna donerades till Fregatten Jylland.
    
Fartyget har i dagsläget ungefär 100 000 årliga besökare. Med den nya konstutställningen förväntas besökarantalet öka.

Bakom initiativet står bland andra den skotska whiskytillverkaren Glenfiddich. Bakgrunden är de bådas passion för ek och hantverket bakom det. Världens längsta ekfartyg måste ständigt underhålla dess ekplankor och Glenfiddich är ett av få skotska single malt-destillerier med egen tunnbindare som vårdar och tar hand om whiskyfaten.
   
I samband med utställningen lanseras även en exklusiv upplaga whisky, den 14-åriga Glenfiddich Rich Oak Frigate Jylland. Vinsten på försäljningen av de 250 exklusiva flaskorna går även dem till Fregatten Jylland.

För mer information om utställningen, eller för att komma i kontakt med Glenfiddich: Elin Thunblom, Edelman Deportivo elin.thunblom@edelmandeportivo.com