Mackmyra lanserar 12-åring 


Text och bild delvis hämtade från Mackmyra's pressrelease den 12 december 2016.

Mackmyra Moment Tolv från 2004 kommer från några av de första faten som flyttade in i Mackmyras lager i Bodås Gruva i södra Gästrikland. Moment Tolv är Sveriges första 12-åriga whisky.

Under september-november 2004 flyttades och placerades några av Mackmyras första fat till whiskylagret 50 meter under jord i Bodås Gruva. Där har de lagrats på sex fina first fill bourbonfat av amerikansk vitek från Jack Daniels, som endast använt faten en gång.  

- Det här är verkligen en mycket speciell whisky för oss. Sedan hösten 2004 har vi sparat faten och testat dem kontinuerligt för att säkerställa kvaliteten. Moment Tolv är en milstolpe i vår och i Sveriges historia, säger Angela D'Orazio, Master Blender på Mackmyra Svensk Whisky.

Artikelnummer blir 40042 och priset hamnar på 1 195 kronor. Lanseras i begränsad upplaga på Systembolaget den 16 februari 2017.

Whiskynörden säger grattis och visst känns det ganska häftigt att Sverige har sin första 12-åriga whisky. Mackmyra har verkligen banat väg för den svenska whiskyn, och satt vårt lilla land på världskartan.