Compañero Extra Añejo
12 YO Old Panama 54%

Compañero Ron Panama Extra Añejo från romföretaget 1423 är en kolonndestillerad rom som lagrats 12 år på ex bourbonfat innan buteljering vid en alkoholhalt på 54%. 1423 grundades för tio år sedan då ett par whiskyentusiaster övertalades att prova rom på en whiskymässa. De blev omedelbart fast och beslutade att börja jobba med rom. Sitt första fat köpte de från Trinidad och när det buteljerades och flaskorna började säljas 2009 fick de namnet 1423, som senare blev företagsnamnet. Idag är företaget en betydande romdistributör, som har buteljerat en lång rad enastående romsorter. Compañero Ron Panama  Extra Añejo är den tredje buteljeringen i Compañero-serien, där de tidigare utgåvorna varit rom från Trinidad och Jamaica.
Källa: Symposion

Artikelnummer SB: 40365
Pris: 490 kronor.

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra rom.

Doft: Oerhört söt och nästan tung i doften. Kaffe, arrak, vanilj och citrusfrukter tillsammans med riktigt mörk choklad. Skulle närmast likna det vid en Chokladfondant precis när du sätter skeden i den och ska ta en bit. En riktig chokladexplosion av stora mått! Jag gillar det skarpt. En flytande efterrätt.

Smak: Mycket god och rejält söt med mörk choklad, kakao, kokos och citrusfrukter i tonen. En rom precis i min smak, kan jag verkligen konstatera. ABV ligger på relativt tuffa 54%, men det märker en överhuvud taget inte. En häftig rom som många kommer att uppskatta, det är jag övertygad om.

Eftersmak: Choklad, choklad, och ännu mer choklad...

Helhetsintryck: Som jag redan sagt, en rom helt i min smak. Detta är faktiskt en av de bästa jag provat. En bör naturligtvis gilla riktigt söt och "chokladstinn" rom för att uppskatta Compañero Extra Añejo 12 YO Old Panama. Gör en nu det, så är det rena julafton att smutta på den här godingen.

Den här rommen provades 2019-01-15