Hampden Estate Pure Single
Jamaican Rum 46%

Hampden Estate Jamaican Pure Single Rum är buteljerad av italienska Velier, som är rom-världens motsvarighet till Gordon & MacPhail. Velier leds av Luca Gargano. Han är mannen bakom några av de senaste årens största romhändelser. Bland annat var det han som köpte det sensationellt gamla lagret från nedlagda St James och  tokhyllade Caroni som skapade närmast hysteri bland romfantaster häromåret. Luca Gargano har också utarbetat en klassifikation tillsammans med Richard Seale från Barbados-destilleriet Foursquare. "The Gargano-Classification" är en vidareutveckling av stilindelningen och ett heltäckande sätt att förstå olika romsorters särart.

Hampden Estate Jamaican Pure Single Rum var en av de mest omtalade romsorterna 2018. Den är tillverkad av melass som kommer från egna sockerrörsplantager i Trelawny-distriktet på nordvästra delen av ön.
Källa: Symposion

Artikelnummer SB: 40366
Pris: 689 kronor.

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Lätt.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Helt okej rom.

Doft: Söt doft med en tydlig melasston. Här finns övermogen banan, citrus, örter, rostade nötter och lite kanel i doftpaletten. Den är ganska "lätt" och samtidigt blommig i tonen och känns lite annorlunda. Jag blir inte riktigt kompis med den, men det kan bero på tillfället. Jag upplever den som lite skarp och något vass i framtoningen.

Smak: Lite vass och lätt "ekig" i smaken med mycket citrusfrukter i tonen. Men framförallt finns det mintpastiller i smaken, massor med mintpastiller. Så pass mycket att det nästan blir för mycket, tycker jag. Detta är ju naturligvis en ren smaksak, och många uppskattar det säkert. Jag vet att den var en av de mesta snackisarna i romvärlden 2018, så givetvis har den en marknad och människor som gillar den. Och det är ju bra.

Eftersmak: Mycket mint. Överväldigande mycket i min smak...

Helhetsintryck: En annorlunda rom som inte riktigt föll mig i smaken, tyvärr. Beror nog till stor del på att den hade så tydliga mintinslag samt den lite blommiga tonen den uppvisade. Dessvärre har jag lite svårt för blommigt och mint är inte någon favorit i min värld. Lite otur att bägge dessa komponenter var så tydliga i denna rom.

Den här rommen provades 2019-01-15