Hvenus
Spirit of Hven 45.6%

En rågwhisky från Spirit of Hven, det låter onekligen mycket spännande. Destilleriet har dessutom lyckats hålla det hemligt, åtminstonen hade jag ingen aning om att det var på gång förrän endast nästan exakt en månad sedan tillbaka då nyheten första gången nådde mig. "Jag är personligen glad över råg som råvara, jag tycker den ger en härlig karaktär." Detta säger Henric Molin, som tillsammans med sin fru Anja driver Spirit of Hven Backafallsbyn sedan 1998. Den 7 december lanseras Hvenus på Systembolag runt om i Sverige, och jag misstänker att det är många som är nyfikna på den. Artikelnummer 40342

Varje batch består av 42 stycken fat som är sammangifta, syresatta och försiktigt filtrerade innan buteljering vid en ABV på 45,6 %. Ingen kolfiltrering, färgämnen eller sockertillsatser. Receptet är 78,6% råg, 11,9% vete, 4,8% majs och 4,8% korn. Faten har fått mogna mellan tre och sex år.

En liten detalj som kan vara värt att nämna i sammanhanget är att jag har mycket liten erfarenhet av rågwhisky. Jag har nog till dags datum endast provat ungefär 8-10 stycken. De jag har provat har inte lämnat något större avtryck, med undantag av Amrut och en annan på en mässa för något år sedan, men vad den hette minns jag inte tyvärr.

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra rågwhisky.

Doft: En mycket frisk och örtig doft med inslag av pomerans, apelsin, citrus och lakrits. Den är också rejält kryddig och känns verkligen inbjudande i doften. Faktiskt lite överraskad, måste jag säga. Har inte så stor erfarenhet av rågwhisky, så det här känns riktigt bra. Och att den är svensk är ju extra roligt.

Smak: Rejält kryddig och örtig även i smaken med toner av lakrits, viol och citrusfrukter. Lite vatten höjer känslan/tonerna av viol och lakrits ett snäpp, samtidigt som örtigheten/kryddigheten tonas ner något.

Eftersmak: Något kort kanske, men med en trevlig örtig och lite lätt blommig ton.

Helhetsintryck: Det här är riktigt bra, måste jag verkligen säga, och ett givet köp den 7 december. Priset landar på 395 kronor, och det är sannerligen ett ruskigt bra köp och ni får valuta för varenda krona, det lovar jag.

Tack till Camilla och övriga på Spirit of Hven för finfint varuprov.

Den här rågwhiskyn provades 2018-11-29