Spirit of Hven
MerCurious Corn Whisky 45.6%

En majswhisky från Spirit of Hven, det låter onekligen mycket spännande. Destilleriet som är beläget i utkanten av Tuna by nära Norreborg på ön Ven i Öresund ligger verkligen i framkant när det gäller nya, innovativa och spännande släpp. De lanserade ju en ryewhisky så sent som i vintras (7 december) så givetvis är det superkul att de nu också lanserar en majswhisky.

På hemsidan kan en läsa att detta är en majswhisky komponerad av Henric Molin, Master Distiller på Spirit of Hven. Vidare står det: Här känner vi toner av svensk majs möta amerikansk whiskytradition och lockande dofter av lufttorkad ek. Det är ett av de mest delikata whiskyrecepten som skapats och balanserats på Hven.

När en läser produktbladetet så framkommer det att namnet givetvis härrör till planeten Merkurius. Varje batch består av 14 fat, samtliga är av lufttorkad amerikansk jungfruek. Receptet är 88% majs, 5% vete, 3,5% maltkorn samt 3,5% råg. Lagringen sker mellan 3 och 8 år beroende på fatrecept.

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra majswhisky.

Doft: Doften är krämig med tydliga toner av hallonbåtar. Den bjuder också på mjuka vaniljtoner, en lätt touch av fransk nougat, kolabönor samt päronsplitt. Härlig, godisfylld ton som är riktigt inbjudande. Sällan doftat på en dryck som är så godisinspirerad som MerCurious är.

Smak: Smaken är friskt godissöt med inslag av kolabönor, päron, nougat och en aning mint. Med några droppar vatten så blir den mildare och ännu mer godistoner framträder. Det är verkligen en gottebomb för att använda termer som är välkända i sammanhanget (tänker naturligtvis på uttrycket "sherrybomb" på de whiskies som är det).

Eftersmak: Ja, godis igen med en lätt touch av ek och lite lätt syrlig ton som avslutning.

Helhetsintryck: Detta är återigen ett riktigt bra släpp från Spirit of Hven. Jag tycker att MerCurious står sig utmärkt i tuff konkurrens med övrigt som släpps.  Det är bara att lyfta på hatten för Henric, Anja och alla andra som är involverade i destilleriet i Backafallsbyn på Ven. Det här gjorde ni bra!

Tack till Camilla och övriga på Spirit of Hven för finfint varuprov.

Den här majswhiskyn provades 2019-08-06