Blindprovning
24 november 2018

För ett litet tag sedan fick jag några stycken fatprover (tre stycken för att vara exakt) från en av mina läsare. Två av dem vet jag endast vilket destilleri de kommer ifrån, medan förutsättningarna när det gäller det tredje provet är att jag vet destilleri, ålder, lagring samt ABV. Han ville att jag skulle testa dem alla, och sedan publicera en analys. Det nappade jag naturligvis på. Och nu kommer resultatet.

Prov 1
Glengoyne 2009 60%
Lagring: bourbonfat.

Doften är mycket fräsch och maltig med inslag av gröna äpplen, vanilj, citrus och nötter. Här finns en örtighet med en ton av mentol som känns frisk och inbjudande. Lite sommarblomster och fuktigt nyklippt gräs är andra associationer jag får av denna whisky. Smaken är maltig, ganska salt med mycket citrus, lite vanilj och med en svag ton av lakrits. Lite vatten gör att den "lugnar" ner sig lite, då jag upplever den som något vass och obalanserad. Några år till på fat är säkerligen bara bra, tror jag.

Prov 2
Miltonduff

Doften är lite mer "sansad"  här än i fallet med Glengoyne, som jag upplevde som lite hetsig och vass i tonen. Lagring bourbonfat även här skulle jag tro. Här är det mer mot päron, banan och lite lätta toner av bittermandel. Ålder kan jag tänka mig är cirka 6-8 år. ABV ungefär 52-56%. Smaken är kryddig med toner av päron, örter och gröna druvor. Blir lite fruktigare med några droppar vatten. Den här är inte alls så maltig som Glengoyne, och jag tycker på det stora hela att denna är något bättre.

Prov 3
BenRiach

Här har vi en sherrylagring second fill, tror jag. Det skulle också kunna vara någon otippad lagring, och då är det såklart svårt att gissa. Russin, mörk choklad, fikon, björnbär och lite kaffe. Ålder svårt att gissa naturligtvis, men skulle tippa på 5-6 år. ABV uppåt 54-57%. Smaken är lite spretig och något vass. Inslag av mörka bär, bitter mörk choklad och mörkrostat kaffe. Lite chili dyker upp när jag ger den lite vatten. Kul. Sammanfattningsvis en skaplig whisky som dock känns lite ofärdig. Några år till på fat även här, och det kan bli riktigt bra.

Bästa whiskyn av dessa tre tycker jag att Miltonduff var, utan tvekan.

Tack till Robin Andersson för att jag fick testa dina fatprover. Det var riktigt kul och lärorikt.

Efter att jag provat och analyserat whiskyn så kontaktade jag Robin, och fick "facit". Det kommer här nedan.

Prov 2
Miltonduff
Lagring: 1st-fill Bourbon Barrel.
Ålder: 9 år.
ABV: 60.8%

Prov 3
BenRiach
Lagring: Tidigare legat på en first fill Sherry Butt. Lades över på madeirafat i sensomras.
Ålder: 4 år och 11 månader.
ABV: 61,6%

Hyfsat nöjd med analysen, måste jag säga. Det var riktigt skoj i alla fall.

/Johan