Cadenhead´s är Skottlands äldsta oberoende buteljerare, och de har handlat med whisky sedan 1842. I dag ägs det av av J & A Mitchell & Co Ltd som också äger Springbank Distillery. Den 19 maj lanserade Symposion fem stycken single malts samt en bourbon på Systembolaget.

A Speyside Distillery 13 YO 46%

Anonymt Speyside-destilleri som enligt initierade källor troligtvis är Glenfarclas.13-årig whisky slutlagrad 50/50 på 1st fill och refill oloroso sherryfat. 36 flaskor fanns tillgängliga mellan 19 och 22 maj. Priset var 849 kronor.

Doften är godisdriven med tutti frutti och Brio, samt rivna äppelskal och lite stänk av ananasjuice. Smaken bjuder på röda bär och tydlig ekbeska med inslag av mineraler. Riktigt bra whisky med perfekt sherryfatskänsla. 85 poäng.

Ardmore 11 YO 46%

Spännande destilleri med utmärkt, speciell fastlandsrök. Rökighet på 12 ppm fenoler och slutlagrad på rödvinsfat av typen Pinot Noir i 1½ år. 60 flaskor fanns tillgänliga mellan den 19 och 22 maj. Priset var 697 kronor.
 
Doften är omisskännlig Ardmore med inslag av torv och gröna äpplen. Fruktig i smaken med lite godistoner, läder och ett stänk tobak. En bra Ardmore som leverarar det den ska med bravur. 85 poäng.
 

Caol Ila 10 YO 46%

En ung Caol Ila som lagrats på 1st fill bourbon barrels. Caol Ila levererar i princip alltid bra whisky, och detta är inget undantag. Enligt mig ett av de mest stabila destillerierna i hela Skottland. 360 flaskor fanns tillgängliga mellan den 19 och 22 maj. Priset var 588 kronor.
 
Doften är tjärig och tjock med tydlg sötma, och så klart mycket vanilj. Lite jod också i doftbilden. Smaken är typisk Caol Ila med torvrök och salmiak och kryddig finish. En alldeles utmärkt whisky. 88 poäng.
 

Glen Elgin-Glenlivet 12 YO 46%

Lagrad på refill bourbon barrels. 90 flaskor fanns tillgänliga mellan 19 och 22 maj. Priset var 654 kronor.
 
Mycket elegant, bourbunfatsdriven whisky med inslag av vattenmelon, persika och vaniljglass. Smaken är aningen spretig med inslag av gröna hårda äpplen och peppar. Lite besk i finishen och det sänker helhetsbetyget något. Inte riktigt i min smak. 83 poäng.
 

Inchgower 12 YO 46%

Ett destillat man inte hör så mycket om och som mestadels används till blendedprodukter. Slutlagrad på bourbon barrels (60%), sherryfat (20%) samt madeirafat (20%). 72 flaskor fanns tillgängliga mellan 19 och 22 maj. Priset var 719 kronor.
 
Torkad frukt, mörk choklad och russin i doften. Smaken är lätt sockerkladdig med toner av oloroso i finishen. En alltför anonym whisky som faller lite platt. 80 poäng.
 
 
Dessutom lanserades en bourbon. En 12-årig Heaven Hill.
 

Heaven Hill 12 YO 46%

Fatet har flyttats till Skottland och placerats i ett lagerhus i kuststaden Campbeltown. Detta påverkar naturligtvis lagringen jämfört med det torra och varma inlandsklimatet i Kentucky, där destillatören Heaven Hill normalt sett huserar.
 
Doften är lite lätt tvålaktig med blommiga, syrliga och svagt parfymiga inslag. Smaken är tack och lov lite behagligare med inslag av karamell och en svag ton av tutti frutti. Finishen är kort och med lätta toner av läder. Nja, detta var ingen höjdare. Hade svårt för doften, och smaken är alltför anonym. 80 poäng.