Det råder ju mycket märkliga tider just nu, och ingenting har varit sig likt sedan i början/miitten av mars då Coronapandemin bröt ut på allvar. Sedan dess har det varit stiltje med mässor, event, provningar och det sociala livet har aldrig förr i modern tid varit så oroligt och svårt på många sätt som de senaste 4-6 månaderna. Så det var med stor förväntan och raska kliv (nja, jag tog tåget för att vara exakt) och for iväg till Alvesta på fredagskvällen, då det äntligen var dags för provning igen. Platserna var givetvis begränsade, och det var uppdukat med bra avstånd mellan borden. Det märktes direkt att den här våren/sommaren har tagit granska hårt på många, och känslan jag fick var att alla tyckte att det var mycket trevligt att träffas.
 
Här kommer en liten sammanfattning av fredagens provning i Alvesta.
 
Ordförande Stefan Haglind håller först ett årsmöte och går igenom punkterna effektivt och smidigt. Därefter ska det provas sju stycken whiskies med  åldersspannet 6-30 år. Temat för kvällen är "sommar", och Stefan förklarar att det blir en mix av lite "lättare" whiskies som passar bra på sommaren.
 
Det provas som vanligt blint, med sedvanlig röstning på två favoriter. Det visar sig snart att det gömmer sig en liten överraskning samt ett riktigt bottennapp bland de 7 glasen...
 
Nu över till vad som provades, samt lite korta tankar om varje dram.
 
 
Glas 1
SMWS 88.21 Cute and delightful. En 9-årig Speyburn på 54.1%. Refill Ex-Bourbon.
SMWS (Scotch Malt Whisky Society) grundades i Edinburgh 1983 och är en medlemsorganisation som buteljerar och säljer bland annat whisky. Buteljeringarna från SMWS har aldrig namnet på destilleriet tryckt på etiketten, utan de har istället en tvådelad sifferkod där första delen står för vilket destilleri whiskyn kommer från och den andra delen för vilket fat whiskyn är ifrån. Just den här whiskyn är som sagt en Speyburn.
 
Aningen vass i doften inledningsvis, men den lugnar ner sig efter ett tag i glaset. Gröna omogna äpplen och peppar i doften. Fruktig och lättdrucken med fina bourbonfatstoner. Lite vatten gjorde den lite mer balanserad. Knep kvällens 2.a plats med 24 röster. En av mina favoriter.
 
Glas 2
Mackmyra Special 01 Eminent Sherry 51.6%.
Frisk och kryddig i doften med et stänk citron, päronsoda och lite lätt banandoft. Smaken bjuder på fruktiga toner av gröna äpplen, citron, vanilj, söt choklad och med en tydlig ekighet. Gissade faktiskt på att det kunde vara en Myra, och det stämde ju. 3 röster och en 6:e plats.
smaken med fruktiga toner av gröna äpplen, citron, vanilj, söt choklad och en tydlig ekighet

Läs mer: https://www.whiskynorden.se/tasting-notes/svensk-whisky/mackmyra-special-01/

grundades i Edinburgh 1983 och är en medlemsorganisation som buteljerar och säljer bland annat whisky. De köper fat från olika delar av världen, buteljerar dem och säljer exklusivt till sina medlemmar. Buteljeringarna väljs ut av en testpanel som består av utvalda Society- representanter, personer som är direkt involverade i destilleringsbranchen samt ett antal andra kvalificerade whiskypersoner. Det är också dessa personer som ger varje buteljering ett namn samt doft- och smaknoter. Det är oftast mycket fantasifulla och påhittiga namn som t.e.x. 'Burning scarecrows by the sea' eller 'Beauty and the Beast'. Eftersom det är single cask-utgåvor, så är det oftast ett ganska litet antal flaskor i varje utgåva.

Buteljeringarna från SMWS har aldrig namnet på destilleriet tryckt på etiketten, utan de har istället en tvådelad sifferkod där första delen står för vilket destilleri whiskyn kommer från och den andra delen för vilket fat whiskyn är ifrån. SMWS har inte bara buteljerat maltwhisky utan även bland annat bourbon, då med prefixet B.Läs mer: https://www.whiskynorden.se/provad-whisky/provningar-alvesta-whiskysallskap/a12-oktober-2018/
 
Glas 3
Loch Lomond 11 YO 49.9%. Buteljerad för Spirit News, Henrik Aflodal. Refill bourbon samt en finish (9 månader) på ett Amontilladofat.
Ett riktigt bottennapp i ordets rätta bemärkelse. Det här borde inte hamnat på flaska enligt min mening, men smaken är olika och det är ju tur att det är så. Till en början mycket gummi och någon sorts unken källardoft som stack illa i näsan. Efter en stund övergick gummitonerna i något...surt och inte alls trevligt. Smaken var något bättre än doften, men långt ifrån bra. En del exotisk frukt samt något sockrigt typ farinsocker. Kvällens kalkon och fick två röster.
 
Glas 4
Glenshiel 7 YO 48.8%. En single cask från Glenrothes buteljerad av Selected Malts för Alvesta Whiskysällskap.
Det här var ju bekant (har druckit upp två stycken flaskor). Riktigt fin bourbonbalja som påminner mig om Glenburgie och Old Pulteney, och det är ju ett gott betyg. Mycket vanilj samt gräddkola, nötter och ljus choklad. Kvällens 4.a med 9 röster. Den andra av mina favoriter denna afton.
 
Glas 5
Secret Highland Single Malt 12 YO 52.1%. Buteljerad för John Cor Whisky Society i Karlstad. Sägs vara en Clynelish. Påminde väldigt mycket om föregående whisky, dock något vassare i doften och lite gröna frukter som inte fanns i glas 4. Kvällens 5.a med 8 röster.
 
Glas 6

North British 30 YO 48.4%. En single grain buteljerad av Dramfool. Mycket fruktig och väldigt doftrik. Smaken som en riktigt bra grain ska smaka. Kvällens vinnare med 26 röster.

Glas 7
Tomintoul "With a peaty tang" 16 YO 46%. Buteljerad för Svenska Whiskyförbundet. Refill bourbon barrel. Gissade till en början på Caol Ila, eftersom det ofta är det när det är rökigt. Men efter ett litet tag ändrade jag mig, och det berodde främst på att det inte riktigt stämde doft och smakmässigt. Svårt att komma på vad det var, och blev lite överraskad av "facit". Ganska torvig med lite sura inslag som jag inte riktigt uppskattade. Kvällens 3:a med 15 röster.

Som vanligt en mycket väl genomförd provning av Stefan, och jag ser fram emot nästa provning med stor förväntan då det vankas sherrylagrat.

/Johan