Alvesta Whiskysällskap
15 september 2017

Fredagen den 15 september var Manfred och hans son Jannik Kröger på besök i källaren i Folkets Hus i Alvesta. Manfred är ägare till, och driver Whizita


Manfred och Jannik Kröger.

Förutom att sälja en rad olika destilleri-buteljeringar, tillsammans med ett brett urval av gin och rom, så har de också sina egna whiskies, den mest kända är Chess Editions-serien.

Företaget Ernst Flickenschild grundades i oktober år 1905 som tobaksaffär av Manfreds farfar, cigartillverkaren Johann Flickenschild. Det är beläget i staden Steinburg i Itzehoe, 50 km norr om Hamburg.,

I mitten av 1990-talet började de lagra whiskyprodukter och expanderade så småningom med lanseringen av sin webbutik, Whizita.de, i början av 2000-talet. Whizita lanserade egna whiskies under 2005 i samband med sitt hundraårsjubileum, och en vinlagrad 10-årig single Islay malt 2015 för att markera sitt 110-årsjubileum. Idag kan de erbjuda mer än 1 000 olika buteljeringar, främst single malt whisky från Skottland. De håller också provningar, och besöker frekvent mässor och event runt om i världen.

Den här aftonen hade de med sig sju stycken olka whiskies, varav sex stycken var cask strength. Flertalet var dessutom single casks. Med andra ord var det verkligen en diger lina de dukade upp till de förväntansfulla medlemmarna i lokalen.

Ordförande Stefan Haglind inledde kvällen med lite allmän information om klubbens finanser, och en del annan matnyttig info, innan det var dags för Jannik att presentera Whizita.

Jannik berättade på ett medryckande sätt om företaget, dess historia och lite om hur de jobbar och vad de har för filosofi. Det gavs också möjlighet att ställa frågor, och efter provningen gick det att beställa direkt ur deras digra sortiment.


Mycket spännande lina,
skulle det visa sig...

Följande whisky var i glasen denna afton:

1) Tomatin 1997 18 YO 50.6%. Sansibar - Whisky Agency.
Mycket ljusa frukter och en del rök i tonen. Röken avtog dock efter en stund. Här var jag inne på Caol Ila ett tag, men ju mer jag doftade och smakade på den så kom jag på andra tankar. Dock inte Tomatin...
9 röster.

2) Blair Athol 1988 29 YO 49.1%. Old Train Line by Jack Wieber.
Också denna var ljus i tonen, tyckte jag. Lite tutti frutti, blommor och nästan åt parfymhållet. Här gick tankarna åt Mortlach.
5 röster.

3) Glendronach 1994 55.5%. Malts of Scotland.
Mörka frukter, mörk bitter choklad, russin, läder och kaffe. Här var flertalet av oss inne på Glenfarclas. Riktigt bra och kvällens vinnare. Inte min favorit dock. Vi kommer till den senare.
27 röster.

4) Bruichladdich 2003 13 YO 46%. Whizita egen buteljering.
Den här var inte bra. Strumpor, källare, charketurier, söta syrliga druvor. Gissade faktiskt på Bruichladdich, och det var ju rätt.
1 röster.

5) Lochindaal 2007 9 YO 62.1%. Whizita egen buteljering.
En av mina favoriter denna kväll. Lite sot, smör, lättrökt korv, jod och med en fin bourbonton i botten. Gissade på Ardbeg. Kvällens mesta överraskning enligt mig i alla fall.
21 röster.

6) Ledaig 1994 47.1%. Gordon & MacPhail. Single Cask for Germany.
Gröna frukter, lite lättrostad mandel och mycket vanilj. Hade ingen vettig gissning på den här.
5 röster.

7) Laphroaig 1999 57.2%. Malts of Scotland for Whisky Antique, Italien.
Min favorit denna afton. Mycket rök, finfin sälta, brynt margarin och väldigt välbalanserad. Gissade på Lagavulin, och det var ju inte helt galet.
20 röster.


Bilden lånad från
whiskybase.com


Det doftas och smakas i källaren...


Michael Lorensson närmast i bild.

En fantastiskt bra och jämn lina, med undntag för en enda whisky. Det är ett väldigt gott betyg och vittnar såklart om den fina kvaliteten som Whizita erbjuder.