Alvesta Whiskysällskap
16 februari 2018

Fredagen den 16 februari var det dags för den andra provningen detta året med Alvesta Whiskysällskap. Kvällens tema var Campbeltown, som ligger längst ner på Kintyrehalvön. För att komma dit så är det antingen med bil från fastlandet eller via båt.

Första gången man refererar till Campbeltown whisky går så långt tillbaka som 1591. År 1601 blev Campbeltown känt som smugglarnas stora tillhåll och illegal produktion av whisky. Campbeltown hade uppemot 31 verksamma illegala destillerier fram till slutet av 1800-talet, och 1841 var fortfarande minst 22 destillerier verksamma. Väldigt många, cirka 17 stycken, tvingades stänga på 1920-talet då man gick mycket hårt åt alla illegala destillerier och en särskild licens krävdes för att få fortsätta.

Några av de destillerier som fanns i Campbeltown:
Kintyre - Grundades 1825 och bommade igen 1921.
Kinloch - Grundades 1823 och bommade igen 1926.
Glenside - Grundades 1830 och bommade igen 1926.
Burnside - Grundades 1825 och bommade igen 1924.

Dagens moderna Campbeltown har tre verksamma destillerier, Springbank (som tillverkar Springbank, Longrow och Hazelburn), Glen Scotia (som tillverkar Glen Scotia) och Glengyle (som tillverkar Kilkerran, och ägs av Springbank).

Kravet var att det skulle finnas minst fem "whiskysorter" i Campbeltown. Därför startade Springbank med att även tillverka Longrow och Hazelburn.

Provningen hålls av ordföranden Stefan Haglind, och som vanligt gör han ett mycket bra jobb. Med säker hand hand guidar Stefan oss och berättar på ett lättsamt och förståeligt sätt om Campbeltown och dess fascinerande historia.

Det provades som vanligt blint, med efterföljande röstning på två egna favoriter. En omröstning som faktiskt fick en något oväntad upplösning...

Kvällens whiskies var följande:
Glas 1) Springbank 18 YO 46%
Lite av en vattendelare i kväll. En del tyckte om den, andra inte. Fick endast sju röster och blev kvällens förlorare, faktiskt. Något otippat, måste man nog ändå konstatera.
7 röster.

Glas 2) Longrow 18 YO 46%
En liten överraskning, och kvällens tredje bäst placerade whisky.
17 röster.


Min favorit denna afton.

Glas 3) Glen Scotia Victoriana 51.5%
Ännu en vattendelare. Jag gillar den, men det var en hel del som inte gjorde det.
10 röster.

Glas 4) Springbank 14 YO 55.8%
Kvällens näst bäst placerade whisky. Jag var inte så förtjust i den. Tyckte den hade en doft som inte alls tilltalade mig. Smaken var dock tack och lov bättre.
21 röster.

Glas 5) Kilkerran Cask Strength 56.2%
Ganska populär whisky denna afton. Dock tyckte jag mig uppfatta att en hel del av besökarna uppfattade den som lite "tråkig".
15 röster.

Glas 6) Hazelburn 2007 57.9%
En helt okej whisky som hamnade på samma poäng som glas nummer 5, Kilkerran CS.
15 poäng.

Glas 7) Glen Scotia Peated Small Batch NAS 54.8%
Kvällens vinnare totalt, även om jag själv tyckte att glas nummer två, Longrow 18, var snäppet bättre.
23 röster.


Fullsatt i vanlig ordning.


Niklas trivdes ypperligt denna afton.


Kassören Åke var som vanligt
på ett strålande humör.