Årsmöte samt provning
Alvesta Whiskysällskap
18 januari 2019

 

I förgrunden syns förväntansfulla medlemmar
laddade inför kvällens provning...

Det hade blivit dags för årets första provning i Alvesta, och som brukligt då med tillhörande årsmöte. Ordförande Stefan Haglind skötte detta med bravur och punkterna för mötet gicks igenom systematiskt och allt gick väldig smidigt och snabbt. Inga förändringar i styrelsen, utan den ser likadan ut för verksamhetsåret 2019.

Stefan berättar bland annat att intresset för att gå med i klubben har ökat rejält, och vid årets slut hade Alvesta Whiskysällskap 133 medlemmar. Det kan jämföras med slutet av 2015, då klubben hade cirka 90 medlemmar. Stefan konstaterar att det nu börjar bli lite av ett "tak" när det gäller antalet nya medlemmar som klubben kan ta emot. I sammanhanget kan nämnas att åtta personer inte fick någon plats till kvällens årsmöte/provning, och det är såklart något klubben vill undvika i största möjliga mån. Samtidigt är det naturligtvis roligt att intresset har ökat, och att nya människor söker sig till klubben.

Stefan berättar också lite om vårens planerade provningar samt den omtyckta minimässan som kommer att äga rum den 16 februari. En riktigt kul provning ser ut att bli den 12 april då Alvesta gör en "Växjö" genom att anordna Chairmans´s Challenge. Jeff Nilsson har utmanat Stefan i en duell som nog kan bli mycket intressant.

När det gäller kvällens whiskyprovning så stod Orkneyöarna på agendan, och det innebär ju Highland Park samt det mindre kända Scapa som ligger bara några kilometer därifrån. Det finns ett par stycken destillerier till som producerar gin, och några som kan nämnas är Orkney Gin Company, Deerness Distillery samt Kirkjuvagr.

Highland Park grundades 1798 och är det nordligaste whiskydestilleriet i Skottland.  Whiskyn från Highland Park är lätt rökig men har en helt annan karaktär än Islaywhisky, och det beror på att torven som bryts på Orkney ej innehåller trä.

Scapa Distillery grundades 1885, och ägare sedan 2005 är Chivas Brothers (Pernod Ricard). I samband med att Chivas tog över så genomfördes en grundlig renovering. Scapa är ett av få destillerier i Skottland där allt arbete fortfarande sker manuellt. Något annat som kan vara intressant att nämna är att utsikten från pannrummet över Scapa Bay sägs vara magnifik.

Det provades blint i vanlig ordning, även om förutsättningarna givetvis var något förutbestämda. Det fanns ju Highland Park och Scapa i glasen, som sagt.

Följande whiskies avnjöts denna afton:

Glas 1) Highland Park 18 YO 43%. Ja, den här har jag ju provat innan, liksom många av de andra deltagarna. Fast jag kände inte igen den faktiskt. Tycker att den upplevdes lite tunn, men med en trevlig ton av honung, banan, kanel och vanilj. Lite besviken måste jag nog ändå säga att jag var. Har för mig att den var bättre än såhär...
6 röster

Glas 2) Scapa 13 YO Gordon & MacPhail Distillery Label 43%. Nja, det här var inget för mig. Tunn och ganska intetsägande och tråkig tyvärr. Lite vanilj, kummin, gräs, gröna äpplen och en aningen "jästig" syrlig ton som jag störde mig lite på.
3 röster

Glas 3) Highland Park Full Volume 47.2%. Den här gillar jag. Faktum är att jag tog en liten skvätt hemma innan jag skulle iväg på provningen, fast jag kände inte igen den trots detta. Det gjorde mig såklart lite besviken, men nu satt en ju i ett annat sammanhang, så det får bli min lilla "ursäkt". Röda äpplen, choklad och apelsin i tonen. Kryddig och med en fin eftersmak av sötlakrits.
6 röster

Glas 4) Highland Park 21 YO 47.5%. Det här är riktigt bra ! Mycket choklad och mörka bär i denna. Kryddig och välbalanserad. En ytterst kompetent whisky och kvällens vinnare.
40 röster


Kvällens vinnare. Om än knappt...

Glas 5) Orkney Malt 14 YO 53%. Buteljerad av fatandel.dk / Alvesta Whiskysällskap. En klubbuteljering. Köttig med massa mörk choklad, russin och en chiliton i avslutet som verkligen smockade till. Delade kvällens deltagare lite i två läger, uppfattade jag det som.
9 röster

Glas 6) Orkney Malt 15 YO 56,6%. Buteljerad av Berry Bros & Rudd.  Jag gillade den skarpt, och det var min och även de andras andrahandsfavorit efter 21-åringen. Det enda som störde något var en lätt doft av "stövel" men det var bara en parentes i sammanhanget.
39 röster

Glas 7) Orkney Malt 12 YO 62,4%. Buteljerad av fatandel.dk. Kvällens överraskning utan tvekan. Gräddkola, lite russin och en del kryddor i tonen. Jag gillade den skarpt, och det var många andra också som gillade den.
27 röster

Niklas Gullberg njuter av
kvällens whiskies.


Liksom Stefan och Johan...

På det stora hela en bra provning, om än något ojämn kvalitet på whiskyn. Jag tycker att det är roligare och mer intressant när det är en jämnare lina, men det är ju naturligtvis aldrig lätt att sätta ihop en provning där alla blir helt nöjda.