Provning Alvesta Whiskysällskap
30 augusti 2019

Höstens första provning med det härliga gänget i Alvesta hade äntligen infunnit sig. En fullsatt lokal med förväntansfulla besökare där stämningen hela kvällen var på topp. Det bjöds på förstklassig single cask och linan innehöll (skulle det visa sig) en och annan överraskning...

Single cask betyder att det är från ett enda fat. Då står det antingen single barrel (barrel är det engelska ordet för tunna eller ekfat) eller single cask på flaskan.

Här är det som serverades denna afton:

Glas 1) Glenrothes 21 YO 55.1%
Buteljerad av Signatory för Wexiö Maltwhiskysällskap. Bourbon hogshead.
Doft: Underbara "bourbontoner" med inslag av vanilj, päron, nougat och faktiskt en nypa dill.
Smak: Päronsplitt. Det är nog den bästa sammanfattningen av denna whiskyn, tycker jag. Lite banan och en hel del vanilj också.
Jag tippade på att det var en Old Pulteney på cirka 50%. Sedan visade det sig när jag kom hem att jag har en flaska i skåpet. 12 röster och en 5:e plats.

Glas 2) Cambus 26 YO 58.5%
Buteljerad av Cooper's Choice. En grain som jag tycker är riktigt bra. En sådan har jag också hemma i skåpet. Kände dock inte igen den i afton.
Doft: Vanilj, nötter, druvor och ljus choklad.
Smak: Vanilj, apelsin och ljus choklad. Nötig.
Svårtippad, och kom inte fram till något konkret. 7 röster och kvällens sista plats. Jag tycker att den förtjänade en högre placering, men så blev det inte.

Glas 3) Strathisla - Eye of fruit loop 12 YO 57.9%
Buteljerad av SMWS (Scotch Malt Whisky Society) med nummer 58.32. 10 år i en bourbon hogshead och 2 år i en 2nd fill ex-Chenin Blanc Barrique.
Doft: Ingen vidare trevlig doft inledningsvis. Tjocka gummiband, ventilgummi och gräs.
Smak: Vaniljglass, peppar och lite lätt gräston. Betydligt bättre i smak än i doft.
Jag tyckte att den här också var mycket svårtippad, och hade ingen kvalificerad gissning. Funderade ett tag på om det kunde vara en Springbank. 26 röster och en 3: plats.

Glas 4) Amrut Single Cask 4 YO 62.8%
En originalbuteljering från destillleriet. Ex-bourbon.
Doft: Mörk choklad, kaffebönor och kryddor.
Smak: En tydlig "kaffeton" med inslag av bitter choklad.
Jag och grannen sa Amrut efter första sniffen och smakprovet, men vi ändrade oss tyvärr efter en stund. Fiick 31 röster och kom på 2:a plats.

Glas 5) Highland Park 14 YO 59%
Originalbuteljering från destilleriet för Sverige LTD Edition 2018:1. 1st fill european sherry oak.
Doft: Russin, kaffe, fikon och svartpeppar.
Smak: Inkokta röda äpplen, farinsocker och mörk bitter choklad.
Tippade att detta var antingen Glenfarclas eller Glendronach, och bägge gissningarna var ju tyvärr fel. Blev inte riktigt kompis med den, men många andra i lokalen gillade den upperbarligen eftersom den blev kvällens vinnare med 36 röster.


Kvällens vinnare.

Glas 6) Ledaig 10 YO 51.5%
Kvällens rökare. Buteljerad av Sansibar för whiskyklubben Slainté. Bourbon hogshead.
Doft: Rök, rökt korv, smält smör och vaniljstång. En typisk rökare från Islay, tänker en kanske direkt. Jo, visst gick snacket om Ardbeg, Caol Ila och Lagavulin runt om i lokalen. Men tji fick vi.
Smak: Rökt korv, vanilj, smör och ljus choklad.
Ja, de flesta tippade ju som sagt Islay. Jag drog till med Caol Ila, eftersom det väldigt ofta är det på provningar med en tydlig rökare som denna. 21 röster och en 4:e plats.


Kassören Åke var som vanligt på strålande humör.


Tobbe och Christer trivdes denna afton.


Ordförande Stefan, Jögge och Mark likaså.


Två truckers på whiskyprovning.

En väl genomförd provning med en hel del bra dricka. Jag kom inte riktigt överens med HP:n samt doften i Strathislan men i övrigt var det en klart godkänd uppställning single casks.