Single Cask Nation 10/3 2021

Svenska Eldvatten höll den 10 mars en Zoom-provning med den amerikanska oberoende buteljeraren Single Cask Nation, som de inledde samarbete med 2020 (premiärlansering på Systembolaget var det den 22 januari). Single Cask Nation grundades av Joshua Hatton och Jason Johnstone-Yellin 2011. I Europa har de hjälp av Jess Lomas som European Sales Manager. De har en bred katalog, och förutom skotsk whisky så har de bland annat rom och bourbon i portföljen. Joshua och Jason är också kända för att vara arrangörer av den amerikanska whiskymässan Whisky Jewbilee.

Den 24 mars kommer fem stycken whiskies att lanseras på Systembolaget. Den sjätte flaskan som syns i bild här ovan var en "bonuswhisky".

Glen Elgin 10 YO 61.3%

Second-fill bourbon hogshead. 895 kronor.

Doft: Mycket fruktig, vanilj, kola, jordnötter, smör och gammal jordkällare (ni vet, det där lätt dammiga och samtidigt jordigt så att det nästan knastrar lite i tänderna). Inte så vass i doften trots hög ABV, och det är ju faktiskt lite märkligt.

Smak: Här kommer alkoholen lite tydligare. Lite tid ger toffee, ljus choklad, hasselnötter och det där jordiga finns även med i smaken. Ganska kort, aningen spritig eftersmak.

Med vatten blir den pepprig och lite frukt kommer fram.

Sammanfattning: En godkänd whisky, helt klart. 85 poäng.

Aberfeldy 28 YO 42.7%

Refill bourbon hogshead. 2 995 kronor.

Doft: Härlig, mjuk vanilj tätt följt av vit choklad och honung. Liksom "fet" i tonen. Underbar doft.

Smak: Nötig doft, sedan kommer lite lätt gräsiga toner som efter en gräsklippning i maj. Lång eftersmak med inslag av gröna äpplen och päron. Inget vatten i denna.

Sammanfattning: En fantastiskt bra whisky. 92 poäng.

Imperial 24 YO 54.6%

Second-fill bourbon barrel. 1 995 kronor.

Doft: Mineraler, vitpeppar, päron, örter och vanilj.

Smak: Pepprig, något blommig ton. En del ek som vill fram. Eftersmaken är lite tung med inslag av grape och gröna hårda päron. 

Lite vatten lockar fram lite vanilj och den blir mindre pepprig, vilket är bra.

Sammanfattning: Lite för mycket peppar i både doft och smak samt något obalanserad, tycker jag. Lite vatten lugnar ner den, men den känns ändå lite spretig och stökig. 84 poäng.

Invergordon 45 YO 46.9%

2 495 kronor.

Doft: Röda bär, mörk choklad, plast, lim, apelsin och en lätt touch av parfym. Lite romfeeling över den, tycker jag. Kanske är det chokladen ihop med apelsin som förvillar lite?

Smak: Apelsin, honung, en aning grape, lite lätt ton av gummi samt rostade kaffebönor. Eftersmaken är lång med en knäckig känsla. Snyggt.

Inget vatten i denna.

Sammanfattning: Jättegott, och med en otroligt fin balans. Gammal grain är något alldeles speciellt. Och särskilt om det är så här bra som denna är. 91 poäng.

Clynelish 9 YO 60.1%

Second-fill bourbon hogshead. 895 kronor.

Doft: Vanilj, päron, BRIO blandade godisar och röda winegum.

Smak: Exotisk frukt, vanilj, inlagda päron. Lakrits i eftersmaken.

Med vatten ännu mer godissmak, BRIO igen och så tutti frutti.

Sammanfattning: En ung, men ändock väldigt god Clynelish. Man bör dock verkligen gilla den mycket tydliga godistonen både i doft och smak för att verkligen uppskatta den fullt ut. 87 poäng.

Kentucky Bourbon 24 YO 47.4%

Den enda som inte var en single cask, utan en blandning av flera fat. Faten har legat ungefär halva tiden i Skottland och den resterande tiden i Kentucky. Destilleriet var utsatt för en enorm brand 1996, så även om Jess Lomas inte berättade vilket det var så är det ju enkelt att googla, och då får man veta att det var Heaven Hill. Det är verkligen inte varje dag man får prova 24 år gammal bourbon. Som jag nämnde i början så kommer denna inte till Systembolaget, utan var en specialare enbart till provningen.

Doft: Bitter mörk choklad med ett stänk möbelpolish, granskott, viol, mintpastiller och en aning tobak. Spännande och mycket komplex doft.

Smak: Tobak, apelsin, lite smält, bränt socker och en massa kryddor i eftersmaken. Dock något kort e-smak. Vattnar inte.

Sammanfattning: Det här är riktigt gott, men man bör nog uppskatta bourbon för att njuta fullt ut. Det gör jag. 88 poäng.

__________________

Två klara favoriter för min del denna afton. Aberfeldy och Invergordon är i en liga för sig. Jess förtäljde under kvällen att Invergordon hade vunnit två andra provningar som hon hade genomfört med samma line-up, en i Tyskland och en i Sverige.

Ser man ebart till prislappen så är Clynelish mest prisvärd. 900 kronor för en fatstark, 9-årig Clyna är mycket whisky för pengarna, utan tvekan.

Publicerat 2021-03-16