SMWS 53.296
Ash on a sponge cake 57.4%

Scotch Malt whisky Society (SMWS) är en klubb för whiskyälskande människor, som grundades 1983 i Edinburgh. I dag är det världens största whiskysällskap med drygt 26 000 medlemmar. Då och då släpper de buteljeringar enbart för den svenska marknaden. Detta är en sådan. Ash on a sponge cake är en 12-årig Caol Ila som legat på refill ex-bourbonfat. ABV ligger på 57.4% och totalt blev det 189 flaskor.

Rökighet
Påtagligt rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: Fina, klassiska Caol Ilatoner i doftbilden. En sotig inledning (därav namnet, kan en tänka sig). Den har ett bra djup och de 12 åren på refill ex-bourbonfat känns riktigt inbjudande om en gillar den här sortens rökiga, torviga whiskies, och det gör ju jag som ni alla säkert känner till vid detta laget. Jag hittar förutom nämnda dofter citronkola, pomerans, mandarinzest, ingefära och en gnutta kanel. En komplex whisky med många dofter, och de lirar riktigt bra ihop och den är absolut mångfacetterad och spännande i tonen.

Smak: Rökt korv, kryddig bacon, rostade kastanjer och en nötig, rund inramning. Något mildare och "lugnare" i smaken än vad jag trodde att den skulle vara baserat på doften. Den har dock en mycket trevlig smak och det är ingen tvekan om att det är Caol Ila som kokat spriten.

Eftersmak: Sotig i avslutet med lite saltlakrits och rostade nötter.

Helhetsintryck: En utmärkt Caol Ila, återigen. De kan verkligen koka bra sprit och detta är som sagt ännu ett strålande bevis på det. En eloge också till SMWS som allt som ofast buteljerar allt från mycket bra till fantastiskt bra whisky. Jag har ännu inte provat någon dålig whisky (och inget annat heller för den delen) från dem.

Provade med lite vatten också, men tyvärr blev det nog några droppar för mycket. Den planade ut för mycket och blev tunn och lite tråkig, faktiskt. Mitt eget fel såklart, men så blir det ibland.

Den här whiskyn provades 2019-11-03

MEDLEMSERBJUDANDE
LITE OLIKA ALTERNATIV ATT VÄLJA PÅ.
KLICKA PÅ BILDEN NEDAN: