Benrinnes 1994 49.8%
Symposion 25th Anniversary Bottling

Benrinnes är ett gammalt och betydande destilleri, betydligt äldre än sin nära granne Aberlour. Benrinnes ligger vid foten av Speysides mäktigaste berg (841 m.ö.h.) som lånat sitt namn till destilleriet. Benrinnes har producerat whisky sedan 1826, men har bara vid enstaka tillfällen buteljerats som singelmalt. Den första singelmalten lanserades först 1991. I dag ägs Benrinnes av stora Diageo och destilleriets whisky används främst som ryggrad i bolagets blendmärken. Fram till 2007 kördes de sex pannorna tre och tre i en form av trippeldestillering, vilket ger en särpräglad whisky med höga rena smaker.
Källa: Symposion

Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/40680

Rökighet
Något rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: Kakao, mörk choklad, russin, fikon och med en mycket kraftfulll och mustig sherryton. Elegant och med en tydlig tyngd i doften. En sherrybalja när det är som bäst, skulle jag säga.

Smak: Otroligt mjuk, mustig och kraftfull med mörka frukter, sherry, tobak och lite lätta toner av läder.

Eftersmak: En behagligt vinös eftersmak med en intensiv ton av mörka bär, en gnutta rök och lite tobak precis i finishen.

Helhetsintryck: En mycket elegant och bra "sherrywhisky" som klarar sig utmärkt utan vatten. Tycker faktiskt att den blev lite tunn och aningen tråkig med vatten.

Den här whiskyn provades 2019-11-21