Benromach 2010
Single Cask First Fill Bourbon Barrel
Selected By Symposion, 59%

En bourbonlagrad Benromach destillerad i juli 2010 som har valts ut av Symposion exklusivt för den svenska marknaden. Det är en begränsad utgåva på 244 flaskor som buteljerats i december 2021 vid en ABV på 59%. Ej kylfiltrerad eller färgad.

Benromach har en lite brokig historia. Det byggdes 1898, och strax efter att Benromach fått fram sina första droppar inträffade den berömda och olycksaliga Pattisonkraschen. Ett av de många destillerier som drabbades var Benromach, som kom igång med nya ägare efter ett tiotal år, men det var först i början av 1950-talet som Benromach fick riktigt fast mark under pannorna och kunde se fram emot cirka 30 års drift, i United Distillers regi. I början av 80-talet uppstod en överproduktion och Benromach stängdes för gott tillsammans med ett flertal andra destillerier. Gordon & MacPhail tog mycket överraskande över det nedlagda destilleriet 1993, påbörjade en totalrenovering och fem år senare återstartade de Benromach.

Artikelnummer 41144
Pris 948 kronor.

Doft: Fruktiga, somriga toner med inslag av spanska päron, mandelflarn och mango.

Smak: Mycket sälta i inledningen med inslag av citrusfrukter och en fin sofistikerad rök med en lätt touch av korv.

Med vatten: Mer fruktighet och röken kommer fram även i doften. Sältan backar något och ger plats åt gröna päron. Samtidigt dyker det upp lite välkommen sötma i finishen.

Sammanfattning: En riktigt trevlig och god whisky som dock var lite svår att definiera. Hade lite problem med att hitta dofter och smaker i denna, men vet inte vad det beror på. Ibland är det så bara.

Publicerat 2022-03-31