Laphroaig 1996 19 YO 56.5%

En single cask destillerad 1996 och buteljerad vid cask strength 2015. Ej kylfiltrerad eller färgad. Ingår i en serie som heter "The First Editions". Fatet har valts ut av Andrew och Scott Laing och gav totalt 188 flaskor. Priset var 2 198 kronor, och den släpptes i beställningssortimentet på Systembolaget den 2 januari 2016. Alltid pålitliga Clydesdale tog hem den till Sverige.

Rökighet
Rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad
Ja.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: Mycket kraftfull och med en bra tyngd i doften. Mycket vanilj, lite söt honung och en smörig, ganska fet och påtaglig sälta med inslag av jod och en aning peppar. Det finns lite andra kryddor också, och jag tycker mig skönja gräslök på djupet.

Smak: Väldigt smörig och mjuk med inslag av vanilj, samt kryddor som anas i bakgrunden på ett mycket trevlig sätt. Den söta honungen kommer efter ett litet tag i munnen. Lite vatten är inte alls fel i den här fatstarka whiskyn. Känns som att den faktiskt behöver det.

Eftersmak: Kryddig eftersmak som efter ett tag övergår i en rökig, halvtorr salt smörkänsla. Lång och het och riktigt bra eftersmak.

Helhetsintryck: En mycket trevlig Laphroaig som möjligen känns lite för dyr. Nästan 2 200 kronor är rätt så mycket pengar, och det är givetvis en parameter i sammanhanget.

Bilden är lånad från Clydesdale´s hemsida.

Den här whiskyn provades 2015-12-21