SMWS 1.207
Powerful and warming delight
Glenfarclas 13 YO 57.8%

Jag kikade lite i mina skåp hemma och hittade en provflaska som jag av någon outgrundlig anledning totalt hade glömt bort. Den skulle egentligen ha provats kring september-oktober förra året i samband med att SMWS (The Scotch Malt Whisky Society) firade 35 år som oberoende buteljerare.

The Scotch Malt Whisky Society (SMWS), som är världens största whiskyklubb med mer än 26 000 medlemmar spridda över hela världen, grundades i Edinburgh 1983 och är en medlemsorganisation som buteljerar och säljer bland annat whisky. De köper fat från olika delar av världen, buteljerar dem och säljer exklusivt till sina medlemmar. Buteljeringarna väljs ut av en testpanel som består av utvalda Society- representanter, personer som är direkt involverade i destilleringsbranchen samt ett antal andra kvalificerade whiskypersoner. Det är också dessa personer som ger varje buteljering ett namn samt doft- och smaknoter. Det är oftast mycket fantasifulla och påhittiga namn som t.e.x. 'Burning scarecrows by the sea' eller 'Beauty and the Beast'. Eftersom det är single cask-utgåvor och alltid cask strength, så är det oftast ett ganska litet antal flaskor i varje utgåva.

Buteljeringarna från SMWS har aldrig namnet på destilleriet tryckt på etiketten, utan de har istället en tvådelad sifferkod där första delen står för vilket destilleri whiskyn kommer från och den andra delen för vilket fat whiskyn är ifrån. SMWS har inte bara buteljerat maltwhisky utan även bland annat bourbon, då med prefixet B.

Den provflaska som jag fann i skåpet är som sagt en jubileumsutgåva. Den har sifferkpoden 1.207. 1:an betyder att det är en Glenfarclas, och att den är den 207:e utgåvan från detta destilleri som SMWS släppt.

SMWS 1.207 har lagrats 12 år på ex bourbonfat och 1 år på olorosofat. ABV ligger på 57.8%.

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: Mycket söt i doften inledningsvis med en tydlig bourbonton, och då menar jag drycken bourbon och inte själva fatlagringen. 12 år på bourbonfat har sannerligen också gett whiskyn tydliga och typiska bourboninfluenser från fatet med inslag av gräddkola, mandelmassa, torrt gräs, en aning banan samt lite citrusfrukter. Finns också en fin och elegant örtighet i den som jag verkligen gillar. Olorosfatets påverkan är inte särskilt stor, men det finns faktiskt en härlig sötma med lite chokladinslag på djupet som alldeles säkert kan tillskrivas året på olorosofat.

Smak: Mandel, kokos, citrusfrukter, örter och ljus choklad inledninsgsvis. Den är fantastiskt god och smaken sitter länge i gommen. Sötman från olorosofatet kommer i slutet och den planar ut i en lång och ganska kryddig/örtig finish. Det här är riktigt bra, och en whisky som definitivt håller en mycket hög klass. Hade aldrig gissat på en Glenfarclas då de brukar vara mycket mer åt sherryhållet. Lite vatten är absolut inte fel, och det får bli en sådär 5-6 droppar. Nu händer det grejer här. Oj, den blir rejält fruktig och framförallt mandel och gräddkola lyfts fram ännu mer.

Eftersmak: Lång och kryddig med mycket smaker. Det här är en fantastiskt god och kvalitativ whisky, tycker jag. Att det sedan är en Glenfarclas gör saken ännu mer intressant. På en blindprovning hade ingen gissat på det, det vågar jag nog drista mig till att påstå.

Helhetsintryck: Jag kan bara lyfta på hatten ännu en gång. SMWS är oerhört skickliga på att välja fat och det här är en whisky i absolut toppklass. Poängmässigt skulle jag säga 90.

Den här whiskyn provades 2019-02-11