Springbank 21 YO
Single Cask for Sweden
47.5%

Springbank ligger längst ner på avlägsna Kintyrehalvön, nästan så långt bort man kan komma i sydvästra Skottland, nästan utanför kartan, i den lilla staden Campbeltown. Förr var detta whiskyvärldens epicentrum. I Campbeltown fanns tjogtals med destillerier och från hamnen gick whiskyskepp efter whiskyskepp ut över världshaven. Campbeltown var så betydelsefullt att staden fick bli en egen whiskyregion vid sidan av Speyside och de övriga. Springbank tillverkar flera sorters whisky och använder sig för ovanlighetens skull av olika varumärken för sina olika typer av sprit. På senare år har man också blivit en av de flitigaste aktörerna när det gäller vinfatslagring och innovativt fatarbete. Springbanks husstil är robust, newmaken är kraftfull, kryddig, smakrik och karaktärsfull.

Den här 21-åringen är en single cask whisky som är framtagen exklusivt för den svenska marknaden. Den släpptes i limiterad utgåva (138 flaskor) på Systembolaget den 3 mars och kostar 2 967 kronor. Jag är naturligtvis väldigt glad över att ha fått möjlighet att prova den.

Källa: Symposion

Rökighet
Lätt rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Fantastisk whisky!

Doft: En underbar, smarrig fruktkaka bestående av päron, banan, apelsin och citronskal. Det bärs fram av en härlig ton av mandelmassa och mjuk gräddkola. Allt är inlindat i en svag rökig touch som hela tiden är närvarande lite i bakgrunden på ett ytterst behagligt sätt. Efter ett litet tag tycker jag dessutom att jag hittar en liten förnimmelse till mjuk, krämig vaniljglass. Det är verkligen en helt sagolikt fin doft som möter nosen.

Smak: Kryddig till en början som sedan övergår i fruktig blommighet. Apelsin, mörk choklad och nötter. Vaniljglassen dyker upp igen och en markerad ekighet ramar in den på ett fint sätt.

Eftersmak: Mycket lång och behaglig. Sitter kvar riktigt länge i munnen. Vanilj, ek och mörk choklad i en vacker symbios.

Helhetsintryck: Jag tycker att det här är en av de allra bästa whisky jag någonsin har fått glädjen att smaka. Den är ytterst välbalanserad och bjuder på många lager och håller hela vägen på ett fantastiskt sätt. Doft, smak, e-smak - allt är av yppersta klass!

Den här whiskyn provades 2017-03-26