The Glenlivet Creag an Innean
Single Cask Edition 14 YO 61.2%

Creag an Innean kommer från namnet på smugglarnas gamla färdväg. Under många år transporterades illegal sprit från Glenlivet och andra dalar i högländerna, ner till de skotska städerna för att säljas till ett högre pris. Smugglarleden Creag an Innan var en viktig vägförbindelse mellan Glenlivetdalen och Perth. När smugglingen var som mest utbredd stationerades kavalleriet där för att kontrollera och stoppa transporterna från högländerna.

Artikelnummer SB: 99917
Pris: 1 500 kronor.

Källa: Pernod Ricard Sweden

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Fantastisk whisky!

Doft: Mycket kraftfull och djup doft med inslag av apelsinzest, krämig vanilj, nötter och ljus choklad. Efter en stund i glaset dyker det också upp mogen banan. Visst känns det i snoken att den håller drygt 61%, men det är ändå en ytterst angenäm doft som lovar mycket. Glenlivet har en stil som jag verkligen gillar, och det är ett av de destillerier som jag tidigt fastnade för när jag på allvar började uppskatta whisky för cirka 11 år sedan.

Smak: Till en början känns den mycket kraftig och kryddig. Efter ett tag kan jag urkilja hasselnötter, citrus, vanilj och en fin pepprighet som ligger och retas på tungan. Lite vatten skadar inte alls, då det lockar fram mer fruktighet i whiskyn.

Eftersmak: Lång, het med en lätt antydan till lakrits och med inslag av kryddig ek. Den är mycket kraftfull, och känns i munnen länge. Riktigt länge.

Helhetsintryck: Det här är en mycket, mycket bra whisky som är nästan lika bra som en av mina favoriter i Glenlivets Single Cask Edition-serie, nämligen Coupar Angus 15 YO som kom för ganska precis ett år sedan.

Den här whiskyn provades 2017-05-25