Två Caol Ila från The Maltman
endast för Sverige

Den oberoende buteljeraren The Maltman släpper den 13 augusti två stycken single casks från Caol Ila enkom för Sverige. Jag har provat dem.


Caol Ila 6 YO The Maltman 56.1%

Bourbon hogshead som fylldes i januari 2014 och buteljerades i februari 2020. Totalt 223 flaskor. Pris 778 kronor.

Doft: En klassisk bourbonfatslagrad whisky med många av de fina attributen som hör därtill. Åtminstone är det så jag upplever den initialt. Tankarna far åt en annan finfin oberoende buteljerare, nämligen SMWS. De har släppt ett antal sådana här unga (säg i spannet 6-10 år) Caol Ila som håller finfin klass. Det gör denna också sannerligen. Jag älskar det här uppkäftiga och kaxiga som ofta finns i ung rökig whisky från Islay. Det är inte alltid det fungerar, men när det gör det så är riktigt kul att få prova. Och det är just vad The Maltmans 6-åriga Caol Ila är, uppkäftig och riktigt häftig i doften. Det här är en tuff whisky med torvig ton snarare än rökig. Lite lätt minerala toner med inslag av medicin. Inte så värst stor skillnad efter vattning. Lite citrusfrukter och kolasnören dök upp.

den där lite speciella ekiga tone

Läs mer: https://www.whiskynorden.se/tasting-notes/svensk-whisky/mackmyra-gruvguld/Mackmyra.

Smak: Mycket vanilj, tungt torvigt, spanska päron blandat med lite citrusfrukter. Vitpeppar. Efter vattning lite lätta toner av rökt sidfläsk tillsammans med sockervadd och vanilj i smaken.

Eftersmak: Lite jordig med mineraler och torv. Rökt sidfläsk här också efter vattning. Innan fanns den inte, tycker jag.

Helhetsintryck: En otroligt fin whisky för att vara så ung. Ingen spritighet alls, utan bara riktigt jäkla bra och god. Tänk ändå vilken bra sprit de kokar på Caol Ila.

Betyget blir mycket bra whisky.

Caol Ila 12 YO The Maltman 53.7%

Sherry hogshead som fylldes oktober 2007 och buteljerades i februari 2020. Totalt 285 flaskor. Pris 1 198 kronor.

Doft: Mörka bär, torkade frukter, russin, fikon och moccarutor. Inte så direkt på som 6-åringen, utan mer försiktig. En ganska klassisk sherryfatslagring skulle jag säga. Ganska mustig i doften. Röken är inte så tydlig som i 6-åringen, utan mer laid back. Men den finns där i bakgrunden. Vatten lockar fram röken på ett elegant sätt.

den där lite speciella ekiga tone

Läs mer: https://www.whiskynorden.se/tasting-notes/svensk-whisky/mackmyra-gruvguld/Mackmyra.

Smak: Mycket mustig och kraftfull sherryton. Mörk choklad, torkade frukter och fikon. Aningen kompakt och lite tung i smaken. Kan uppleva den här typen av whisky lite "svåra". Sherry och rök är ingen jättelätt kombination och det gäller att det stämmer överens och lirar ihop. Det kan lätt ramla över och få lite konstiga dofter och smaker om en har lite otur. Med vatten lugnar den ner sig och blir mer klassisk sherryfatswhisky, röken backar lite. Mer mörka bär.

Eftersmak: Mycket torkad frukt och mörka bär. Med vatten lugnare och betydligt mer behaglig.

Helhetsintryck: Det är precis så att den klarar sig på rätt sida. Jag tillhör kategorin människor som tycket att det lätt kan bli "too much", men många kommer att älska denna, det är jag helt säker på. Själv går jag nog för 6-åringen.
 
Betyget blir bra whisky.