Årskrönika 2013

Tänkte att jag skulle försöka mig på en liten sammanfattning på (whisky)året som har passerat. Det har varit ett mycket intressant år.
 
I januari var vi på Gran Canaria, närmare bestämt i Amadores och i samband med den resan gjorde jag ett par bra inköp i Las Palmas som är den största staden på ön. Där finns en mycket trevlig liten butik som heter Big Ben. Har ni vägarna förbi så rekommenderar jag ett besök! Det bästa köpet härifrån 2013 måste nog bli Aberlour 10 YO, som jag gav endast 190 kronor för.


Big Ben i Las Palmas är en riktigt mysig liten oas...

I februari månad korkade jag upp min Talisker Distillers Edition, och det visade sig vara en riktig höjdare!

Mars månads trevligaste bekantskap blev utan tvekan Longmorn 16 YO. Den var inte bara riktigt god, den levererades dessutom i en fantastiskt trevlig förpackning.

Nästa goding dök upp i början av juni då Ardbeg släppte Ardbog. Första gången jag smakade den så dansade hela världen framför mina fötter! Det var en nästintill euforisk upplevelse. Denna månad var jag och min hustru dessutom på en liten kryssning till Gdynia. Där inhandlades bland annat en Old Pulteney 17 YO till det facila priset av 429: -. Efter att jag smakat den så kan man lugnt konstatera att jag hade gjort ett riktigt "klipp".


Ardbeg Ardbog - Årets bästa whisky?

I början på sommaren provade jag bland annat Kilchoman Machir Bay. En whisky från ett av de yngsta destillerierna på Islay. Kilchoman Distillery grundades 2005. Jag är övertygad om att det kommer att bli väldigt spännande att följa detta destilleri i framtiden.

Augusti månads trevligaste whisky blev lite otippat en japanare, dessutom en blended! Nikka from the Barrel var en rejäl överraskning i positiv bemärkelse. 
 

Vid en av våra mycket trevliga sammankomster i september med våra bästa vänner så korkades den äntligen upp, nämligen Glenburgie 26 YO. Flaska nummer 12 i en serie om 208 flaskor som destillerades i oktober 1983 och tappades upp i januari 2010 visade sig bli en av de fem bästa jag fått glädjen att smaka detta året.

Glenburgie 26 YO

Den andra september lanserades Taliskers nyhet Storm i Systembolagets beställningssortiment. Det dröjde till den tredje oktober innan jag provade den. Inte alls dum, rätt så ung i smaken men med en behaglig sälta och lagom rökighet. Dessutom kom den mest uppdaterade whiskyboken på marknaden - Malt Whisky Yearbook 2014 - ut från tryckeriet den 1 oktober.  
 

I slutet av oktober var vi på en mycket trevlig resa till New York. Där införskaffades ett par riktiga guldkorn, Talisker 18 YO och Springbank 15 YO. Den förstnämnda har jag ännu inte hunnit prova. Springbank blev omedelbart en ny favorit i whiskyskåpet! 

Pasanella & Son Vintners i New York

December månad bjöd inte på några jätteöverraskningar. Det som stack ut mest var en whisky som jag har haft stående oöppnad länge i skåpet här hemma - Glenlivet 18 YO - en trevlig och väldigt lättdrucken Speyside.
Då har det blivit dags att kora fem favoriter från det gångna året: 
•  Ardbeg Ardbog - En sensationell rökare!
•  Glenburgie 26 YO - Mycket fin och len som sammet.
•  Old Pulteney 17 YO - En mycket trevlig bekantskap.
•  Springbank 15 YO - Ett fynd! Gav endast 675:- i New York för denna.
•  Nikka from the Barrel - För att det faktiskt var lite otippat...
 
Av de oöppnade whisky som står i mitt skåp ska det bli extra spännande att stifta bekantskap med: 
• 
Talisker 18 YO. Ännu ett fynd som gjordes i New York. Gav inte mer än 700: - för den.
•  Bowmore Laimrig. För att jag älskar Bowmore, och en Bowmore sviker sällan. 
 
Dessutom har jag nyligen beställt en Amrut Portonova, som jag med spänd förväntan ser fram emot att få smaka...

Till sist måste jag bara nämna Smögen Whisky  som grundades sommaren 2009. Den 20 augusti 2013 hade de fått fram sin första lagrade och helt äkta whisky! Jag kan tänka mig att vd:n och tillika grundaren Pär Caldenby är mäkta stolt över sig själv och sina medarbetare. Det ska bli spännande att följa Smögen Whisky. Troligtvis kan vi se fram emot deras första "släpp" kring mars/april 2014.

Gott Nytt År
och
Sláinte på er alla!