Årskrönika 2015

Då har det blivit dags att sammanfatta 2015. Det har varit ett mycket bra och intressant whiskyår och den absoluta höjdpunkten var naturligtvis i september när jag besökte Islay. Islay är som en dröm för alla som gillar rökig whisky. Mer om det äventyret kommer lite längre fram i krönikan.

Året inleddes starkt när jag bjöd in Ulf Thorman , Tiina Berg, Pär Berglöf och Jögge Persson till att vara med på en liten "specialprovning". Istället för en traditionell provning där man samlas hos någon, eller möjligen i någon lokal eller liknande så skickade jag ut proverna till respektive person. Jag bildade helt enkelt en panel bestående av nyss nämnda personer inklusive mig själv. Det var riktigt skoj och du kan läsa mer om det här

I januari månad startade jag dessutom upp en ny avdelning på bloggen, Single Malt Monday med Johan Blom. En kul satsning som är populär bland mina läsare.

Januari månads bästa whisky blev
Glenlivet Archive 21 YO

Februari månad innehöll bland annat en härlig resa till Kanarieöarna. Där inhandlades en hel del bra whisky, såsom Yamazaki 18 YO, Talisker 25 YO Cask Strength och några till.

Februari månads bästa whisky var
Highland Park Odin

Mars månad innebar årets första mässa i den mycket trevliga staden Malmö. På denna mässan provade jag min första Blackadder, en Raw Cask Clynelish 22 YO på modiga 62.1%. Detta var en fantastiskt god whisky som verkligen knockade mig! Läs hela reportaget från Malmö genom att klicka här


Bästa whiskyn i mars var
Paul John Single Cask

I april åkte jag och min kära hustru till den fantastiskt trevliga och vackra staden Prag. Jag gjorde ett par stycken hyfsade inköp, bland annat 1 liter Talisker 57° North för en femhundring. Reportaget från Prag kan du läsa genom att klicka på bilden nedan.


April betydde också årets andra whiskymässa i Sveriges kanske trevligaste stad, nämligen Göteborg. Jag träffade bland många trevliga besökare och utställare för första gången den mycket sympatiske Iain Croucher som jobbar på A.D. Rattray i Kirkoswald (cirka en timmes bilväg från Glasgow). Iain är Brand Ambassador för bland annat Stronachie och Cask Islay. Svenska Eldvatten samarbetar med just A.D. Rattray sen en tid tillbaka. Läs hela reportaget från En Öl & Whiskymässa i Göteborg 2015

Aprils bästa dram blev
 Glenmorangie Signet


Maj månad var ganska lugn i whiskyväg. Det som stack ut var naturligtvis för ett Ardbegfan som mig Ardbeg Day den 30 maj. Den här kvällen tillbringade jag på The Fox & Anchor i Karlskrona. Läs mitt lilla reportage från aftonen genom att klicka på bilden nedan


I maj provade jag också en av de whiskies som jag hade fått av trevliga Sven Hammerin när jag var på mässan i Göteborg i april, Springbank 23 YO Ex Bourbon Cask. Den är från hans privata fat. Fantastiskt bra och givetvis månadens bästa.

Juni månad inleddes starkt då jag var inbjuden på min första provning hos Alvesta Whiskysällskap den 5:e i månaden. Temat för kvällen var Highland Park. Bland de HP som provades var det en som stack ut lite extra, nämligen  25 YO . Vilken bra whisky detta är! Läs hela reportaget från Alvesta genom att klicka här


Bästa whiskyn i juni, HP 25 YO.

Juli månad innebär semester för många, så även för undertecknad. Den mesta tiden spenderades i sommarhuset tillsammans med familjen. En utflykt som stack ut något var en resa till svågern och hans familj i Porsgrunn, Norge. Där tillbringade vi ett par riktigt trevliga dagar med god mat och dryck. Svåger Sylve visade sig ha ett par överraskande bra whiskies i källaren...


På Vinmonpolet i Norge köpte jag en lite ovanlig och udda whisky, nämligen en australiensisk sådan som heter Starward. Det som är extra roligt med denna är att det egentligen inte är en whisky. Vad yrar han om nu, tänker ni kanske. Så här är det - i Australien får de kalla det för whisky innan den är tre år gammal, och Starward är endast lite drygt två. Trots sin ringa ålder var den faktiskt riktigt bra och påminner lite om en ung japansk whisky. Fredrik Strömberg som driver finfina bloggen Veckans fredagswhisky har lagt upp ett utmärkt reportage om Starward som ni kan läsa här

Jag var också en sväng till Stockholm i juli och besökte bland annat Ardbeg Embassy och träffade Michael Punk Lindén, Social Speaker.

Dessutom passade jag på att besöka Galleri Engleson eftersom Petri Jäsperi och Karolina Lohiniva hade vernissage här under perioden 18-30 juli. Det var riktigt trevligt att träffa dem och titta på deras målningar. Ett litet reportage från detta mötet kan du läsa här

Juli månads bästa var Amrut Naarangi

Augusti månad innebar bland annat en resa till den mycket trevliga och vackra staden vid ån Ätran. Jag pratar såklart om Falkenberg. Nu var det mässdags igen och innan mässan var jag hemma hos trevliga Anders Josefsson som jag lärt känna genom olika sociala medier och vi träffades också på mässan förra året.

På mässan träffade jag trevliga Roger Svenningsson, grundare av Auld Rare Whisky, Sveriges första oberoende buteljerare, och provade bland annat Bowmore Bourbon Barrel 22 YO 1989 (SB nr. 85027). Den var fantastiskt bra och vann pris som "Mässans Lyxiga Whisky 2015". Läs hela reportaget från mässan genom att klicka här eller på bilden nedan.

Augusti månads bästa whisky blev dock Eldvatten Kildalton, en makalös whisky och en av de bästa jag någonsin provat.

Nu hade jag äntligen kommit fram till månaden som jag hade längtat efter ända sedan i maj då det blev klart att jag faktiskt skulle få åka till Islay i Skottland! Arrangör av resan var de två goa göteborgarna Peter Sjögren och Tommy Andersen, som sedan våren 2012 driver tidigare nämnda Svenska Eldvatten. Med på resan var människor från olika delar av landet med olika åldrar, bakgrund, jobb och familjesituation. Detta skapade givetvis en härlig och spännande mix. Alla hade dock en gemensam nämnare - kärleken till livets vatten, whisky. Reportaget från Islay kan ni läsa genom att klicka på bilden nedan.

Bästa whiskyn i september var Lagavulin 22 YO 1993. Den provades i lagerhusen på Lagavulin Distillery. Magiskt...

Oktober månad var inledningsvis ganska lugn. Dock passerade det 2000 likes på Facebook den 3 oktober, och det var såklart jättekul! Det har verkligen gått över förväntan med min satsning som jag från början aldrig trodde skulle bli så här stort. Jag har i snitt 6 500 unika besökare i månaden på bloggen och det känns som att det bara ökar. Tack till alla er som följer och stöttar mig. Utan er hade det aldrig gått så här bra.

Den 17 oktober var det mässa på hemmaplan, och det ville jag ju inte missa. I dagarna två besöktes Växjö Konserthus av öl -och whiskyintresserade kvinnor och män. Det är en relativt liten, men mycket gemytlig och bra mässa och många av utställarna trivs riktigt bra i Växjö. Läs min rapport från mässan genom att klicka på bilden nedan.


Träffade en kär bekant på mässan i Växjö.

Den 23 oktober var jag för andra gången inbjuden till den trevliga whiskyklubben i Alvesta, Alvesta Whiskysällskap. Den här kvällen var det dold Islayprovning. Ungefär 50 personer hade tagit sig till Folkets Hus den här aftonen. Jag hade en mycket trevlig stund och återkommer gärna igen. En utförligare rapport från kvällen kan ni läsa genom att klicka på bilden nedan.

Det som stack ut mest i whiskyväg i oktober var följande: Longmorn 1996 17 YO Signatory Vintage, Smögen Sherry Project 1:3 och Ardbeg Supernova 2015

Ingen av de här slog dock månadens höjdare som blev Old Pulteney Ambassador's Cask 1997. Detta är whiskyn från fatet som whiskyprofilerna David Tjeder (Tjeders whisky) och Frida Birkehede (Änglarnas andel) valde när de var ambassadörer för Allt om Whisky och fick åka till Skottland och besöka Old Pulteney

Den 17 november hämtade jag ut min klubbuteljering. En BOX Whisky, cirka 3.5 år. Legat på Hungarian Oakfat. Orökt på 62.8%.

Det som stack ut mest och var bäst i november var Glengarioch 1993 21 YO Aflodal World Champ Geerie. En riktigt trevlig whisky som verkligen känns noga utvald av Henrik Aflodal. Henrik är Skandinaviens ledande whiskyexpert.

Henrik Aflodal arbetar sedan år 2000 som författare och whiskyjournalist. Henrik är förutom detta dessutom chefredaktör för nyhetssajten Whiskyspot.com, och har bland annat givit ut böckerna 'Top 100 Single Malts' och 'Whisky Japan'. Henrik grundade också Scandinavian Whisky Society, som är en exklusiv whiskyklubb. Han har också sin egen Henrik Aflodal Whisky Club.

I slutet av november (27) var jag återigen på besök i Alvesta och träffade de trevliga människorna i Alvesta Whiskysällskap. Mer om det besöket/provningen kan du läsa om du klickar här

Fredagen den 4 december var det release för The Messenger, den fjärde och sista delen i Box Single Malt´s serie "The Early Days Collection". "The Early Days Collection" är en utforskning av ung whisky, av vad som är möjligt att åstadkomma genom att kompensera mognad och ålder med ett omfattande fatarbete och noggrannhet i tillverkningsprocessen. De tidigare släppen var The Pioneer, The Challenger och The Explorer.

Dagen innan The Messenger släpptes på Systembolaget var det prerelease på Stars & Stripes i Växjö. Jag var där. Klicka på flaskan för att komma till min lilla rapport.
 

För femte året i rad anordnade Wexiö Maltwhiskysällskap lördagen den 5 december en miniwhiskymässa i Växjö för speciellt inbjudna gäster. Jag var såklart på plats. Läs mer om den genom att klicka på bilden här nedan

Den 4 december släpptes Lagavulin 12 YO Special Release 2015. Jag köpte två flaskor. Provade den första gången andra helgen i december. Den var fantastiskt bra. Nästan lika bra som förra årets enastående buteljering, men inte riktigt. Lagavulin 12 YO Special Release 2015 var dock naturligtvis bästa whiskyn under årets sista månad.

En sammanfattning av året 2015

Årets bästa whisky
Eldvatten Kildalton, fantastiskt god och den dram vi tog vid Kildalton Cross den 8 september kommer jag aldrig att glömma.

Årets oberoende buteljerare
Svenska Eldvatten som har buteljerat fantastisk whisky, rom m.m under 2015. Peter och Tommy har verkligen en förmåga att hitta riktigt bra fat.

Årets whiskybloggare
David Tjeder, Tjeders whisky. Knivskarpa inlägg, tänkvärda artiklar och överlag en mycket välstrukturerad och bra blogg.

Årets mest prisvärda whisky
Craigellachie 13 YO var mycket för pengarna och är en riktigt bra whisky.

Årets bästa svenska whisky
Smögen Sherry Project 1:3. Smögen Whisky fortsätter att producera fantastiskt bra whisky. Detta år var inget undantag.

Årets mässa
Måste bli på hemmaplan, Växjö Öl & Whiskyfestival 2015

Bästa som hände 2015
Islayresan såklart, och jag är just nu i färd med att planera ett återbesök till Islay 2017...

Årets mest spännande möte
David Angus Turner, Distillery Manager på Bowmore. Otroligt ödmjuk och en mycket sympatisk man.

Årets mest utskällda
Mackmyra har varit i hetluften i år av flera anledningar. Framförallt blev det en väldigt livlig diskussion när Mackmyra bytte namn på Den första utgåvan till Svensk ek, när det visade sig att bara 5,4% av whiskyn är lagrad på svensk ek. Leverantören av deras fat, Johan Thorslund, protesterade, och blev illa behandlad av Mackmyra, som fortfarande säljer sin Svensk ek som knappt lagrats på svensk ek.

Diskussioner blev det också när man lanserade MACK by Mackmyra, en kylfiltrerad, färgad whisky som inte togs emot med öppna armar direkt.

Årets överraskning
DYC 10 YO, en spansk single malt som var bra mycket bättre än jag hade förväntat mig.

 

Gott Nytt År
och
Sláinte mhath på er alla!