Vertikalprovning med Johan Blom
4 januari 2017
Batch: 9, 12, 14, 17, 37, 38, 44,
45, 47, 49, 50, 51 och 54.

Så var det äntligen dags! En vertikalprovning med inte mindre än 13 olika batcher Aberlour a'bunadh. Jag har sparat ihop till denna provning under några år nu och äntligen fick jag och min whiskyvän Per Erixon tillfälle att köra denna vertikalprovning. En provning som jag sett fram emot sedan jag jämförde tre olika batcher för något år sedan och upptäckte att det faktiskt är väldigt stor skillnad.

Så upp till bevis, stämmer fortfarande min insikt? Och framför allt, vilka batcher är bäst? Var det bättre förr? Aberlour a'bunadh har sedan mitt första möte funnits i mitt whiskyskåp, en riktigt trevlig och prisvärd dram. Denna NAS från Aberlour har släppts sedan 1997 och sedan dess har 57 olika batcher hunnit släppas. Den är en hyllning till och ett försök att återskapa de ursprungliga releaserna från Aberlour och just a'bunadh betyder översatt från Gaeliska "of the origins" d.v.s. "av ursprunget".

Mellan 1 och 5 batcher har släppts per år och alltid som cask strength med ett medel på cirka 60%.

För att klara av en provning som denna med så många fatstarka drams delade vi upp provningen i två flighter med en paus och mat däremellan.

Flight 1: Batch 9, 12, 14, 37, 38 och 44
Flight 2: Batch 45, 47, 49, 50, 51 och 54

Nåväl, kvällens första dram blir faktiskt en Glenlivet 12 YO. Detta enbart för att väcka upp smaklökarna lite försiktigt innan vi ger oss på den väldigt mycket starkare Aberlour a'bunadh. Både jag och Per kommer överens om att denna standarddram från Glenlivet är väldigt fin. Tyvärr blir det alltför sällan den hamnar i glaset nuförtiden. Lagrad på amerikansk ek, och kostar 401 kronor på Systembolaget.


Lite bortglömd fin dram, enligt Johan och Per.

Aberlour a'bunadh #9 (2002) 60%
Lagring: 1st fill Oloroso Sherry Butt.
Färg: Ljus bärnsten.
Doft: Smörkola, bränt socker, röda bär.
Smak. Ek, smörkola. Pepprig men även sötma från bränt socker och röda druvor.
Avslut: Medel och ekig.
Med vatten. Denna vinner definitivt på att vattnas, Pepprigheten försvinner, något mindre smörkola. Den blir mer harmonisk.

Aberlour a'bunadh #12 (2004) 60%
Lagring: 1st fill Oloroso Sherry Butt.
Färg: Ljus bärnsten.
Doft: Lite metallisk destilleri/labdoft. Bränt socker och koncentrerad druvsaft,
Smak: Mörk sirap, bränt socker och röda druvor.
Avslut: Kort-medel och lite ek.
Med vatten. Denna vinner något på att vattnas, lite mer medicinal, Vaniljfudge och toner av mjölkchoklad och marmelad samt lite toner av våt mossa framträder.

Aberlour a'bunadh #14 (2005) 59.5%
Lagring: 1st fill Oloroso Sherry Butt.
Färg: Bärnsten.
Doft: Gräddkola, bränt socker och mjölkchoklad.
Smak: Lite ek, len munkänsla, bränt socker och röda druvor.
Avslut: Medel och ekig samt lite citrustoner.
Med vatten. Denna förlorar på att vattnas, den blir lugnare men även mindre exakt, Mindre len och krämig munkänsla, lite strävare.

Aberlour a'bunadh #17 (2006) 60.2%
Lagring: 1st fill Oloroso Sherry Butt.
Färg: Bärnsten.
Doft: Röda druvor, björnklister, Amaretto-toner och mossa, lite medicinal.
Smak. Lite Ek, sherrytoner i massor, muscovadosocker och gröna druvor.
Avslut: Kort-medel, lite ek.
Med vatten. Denna förlorar på att vattnas, mindre björnklister/Amaretto och muscovado, mer av bränt socker, mjölkchoklad och toner av sur ek.

Aberlour a'bunadh #37 (2011) 59.6%
Lagring: 1st fill Oloroso Sherry Butt.
Färg: Ljus bärnsten.
Doft: Något spritig doft, inte lika fyllig som de tidigare.
Smak: Ek, sherrytoner och röda druvor.
Avslut: Medel och ekig.
Med vatten. Denna vinner på att vattnas, mer örtig i doften och spritigheten försvinner. Mjölkchoklad framträder och mindre ekighet i smaken.

Aberlour a'bunadh #38 (2012) 60.3%
Lagring: 1st fill Oloroso Sherry Butt.
Färg: Ljus bärnsten.
Doft: Lite ek, torrt papper och Creme Brülee.
Smak: Lite ek, sirap, mjölkchoklad och Creme Brülee.
Avslut: Kort-medel och lite ek samt torrt papper.
Med vatten. Denna vinner definitivt på att vattnas. Mer bränt socker i doften, något ekigare men mindre av allt annat och blir mer harmonisk.

Aberlour a'bunadh #44 (2012) 59.7%
Lagring: 1st fill Oloroso Sherry Butt.
Färg: Ljus bärnsten.
Doft: Lite spritig, lite mindre fyllig än de tidigare, lite druvor och en viss örtighet samt bränt socker.
Smak: Lite ek, len munkänsla, sherrytoner, bränt socker och mjölkchoklad.
Avslut: Kort-medel och lite ek samt toner av blodapelsin.
Med vatten. Denna varken vinner eller förlorar på att vattnas, Mer örtighet i doft, något mindre len men bra balans.

Aberlour a'bunadh #45 (2012) 60.2%
Lagring: 1st fill Oloroso Sherry Butt.
Färg: Ljus bärnsten.
Doft: Lite ek, något spritig, lite sussin samt blodapelsin.
Smak: Ek, sirap och russin.
Avslut: Medel och ekig, toner av apelsinskal.
Med vatten. Denna vinner på att vattnas, fortfarande något spritig, något mer russin och ljus sirap, ekigheten dämpas dock något.

Aberlour a'bunadh #47 (2014) 60.7%
Lagring: 1st fill Oloroso Sherry Butt.
Färg: Ljus bärnsten.
Doft: Lite tobak och läder, torkad frukt och äppelpaj, svaga toner av härsket fett.
Smak: Ek, äppelskal och lite vaniljtoner, lite russin, lite aska men ingen rök.
Avslut: Medel och sur ek.
Med vatten. Denna vinner inte på att vattnas, både doft och smak ungefär detsamma.

Aberlour a'bunadh #49 (2014) 60.1%
Lagring: 1st fill Oloroso Sherry Butt.
Färg: Ljus bärnsten.
Doft: Äpplen, sirap, Creme Brülee och lite vanilj.
Smak: Lite ek, sultanrussin, bränt socker och apelsinmarmelad.
Avslut: Medel och lite ek.
Med vatten. Denna vinner inte på att vattnas, den blir faktiskt lite ekigare och mer robust, asktorrheten framträder tydligare tillsammans med äppelskal.

Aberlour a'bunadh #50 (2014) 59.6%
Lagring: 1st fill Oloroso Sherry Butt.
Färg: Ljus bärnsten.
Doft: Bubbelgum, gröna äpplen och russin, samt en svag ton av gummi.
Smak: Ek, russin och äpplen.
Avslut: Medel och ekig.
Med vatten. Denna vinner på att vattnas, den får en rundare sötma i doften, blir lenare och mindre ekig.

Aberlour a'bunadh #51 (2015) 60.8%
Lagring: 1st fill Oloroso Sherry Butt.
Färg: Ljus bärnsten.
Doft: Lite Ek, lite spritig, bubbelgum och russin.
Smak: Ek, lite spritig, sussinsötma.
Avslut: Medel och ekig.
Med vatten. Denna vinner på att vattnas, mindre spritighet och ekighet i doften och mindre ekighet också i smaken.

Aberlour a'bunadh #54 (2015) 60.7%
Lagring: 1st fill Oloroso Sherry Butt.
Färg: Ljus bärnsten.
Doft: Lite spritig, fruktig, päron, torkad frukt och russin.
Smak: Ek, lite spritig, torkad frukt, russin och lite päron.
Avslut: Medel och ekig.
Med vatten. Denna vinner på att vattnas, mindre päron i doft och mindre spritig och ekig i smaken.

Vatten eller inte?
Den här provningen var det väldigt individuellt vilka batcher som vann på att vattnas eller inte.

Kvällens favoriter
Otroligt kul provning där det var väldigt stor skillnad mellan batcherna, speciellt mellan de tidigare och de senaste, tyvärr var dom flesta favoriterna från den första flighten. Dessutom får man väl ta en provning som denna med en nypa salt då vi dels inte vet status på de samples som provades och efter ett tag blir både doftsinnen och smaklökar avdomnade. Men kvällens favoriter är enligt nedan och kvällens vinnare blir batch 38 för mig.

#17 **

#38 *** (Bäst flight 1 och totalt)

#44 **

#49 ** (Bäst flight 2)

#50*


Vinnare flight 1 och totalt.

Vinnare flight 2.

Besök Aberlour på webben: https://www.aberlour.com/

© All text och samtliga bilder tillhör Johan Blom.