Alvesta Whiskysällskap
17 juni 2016
Äntligen var det återigen dags för lite organiserat drickande i Alvesta Folkets Hus.
Kvällens välkomstdram var en riktigt bra och trevlig bourbon, 1792 Small Batch Bourbon NoAge på 46,9% (Systembolaget nr 20200, pris 499 kronor). Den är tidigare känd under namnet Ridgemont Reserve.
Whiskysällskapet hade denna afton som sagt dukat upp borden med bourbon, som är en typ av amerikansk whiskey. I en bourbon måste majsinnehållet vara minst 51% och som mest 80%, resten består av vete och/eller råg och korn. Dessutom måste den lagras på nya fat av rostad amerikansk ek och vara fri från sockerkulör (E150). Namnet kommer av det county (län) i Kentucky där den först tillverkades. Men numera kan bourbon tillverkas var som helst.
Destilleringen sker vanligtvis i ett par olika varianter av destillationspanna. Dels i en slags kolonnpanna, en så kallad beer still, och dels i en form av enkelpanna. Resultatet av denna destillation blir en smakrik sprit, med en alkoholhalt mellan 47,5 och 80 procent.
Det finns ingen tidgräns för lagringen annat att den åtminstone ska ha lagrats "ett tag". Har den lagrats mer än två år får den kallas Straight Bourbon. Har den lagrats mindre än fyra år måste lagringstiden anges på flaskan.
För att konkurrera med exklusivare icke-amerikanska produkter till exempel single malt har destillerierna infört egna högkvalitetsklassningar; single barrel, small batch och small scale bourbon.
Det är lite oklart vem som började med att tillverka bourbon även om flera gör anspråk på att vara först. En vanlig uppfattning är att den i Bourbon County boende baptistpastorn Elijah Craig var den första att destillera sprit på majs. Detta dateras i så fall till den 14 juni 1789. Han har även fått äran att vara den förste som lagrade drycken på kolade ekfat.
Ordföranden Peter Skoog inledde aftonen och pratade lite om vad var på gång under hösten samt läget i klubben.
Som vanligt provades allt blint, förutom att allt var bourbon utom en som var en Rye (whiskey med minst 51 procent råg. De övriga ingredienserna i mäsken är oftast majs och mältat korn). Diskussionerna gick varma om vilken det var och förslagen var många.
Två av glasen stack ut lite extra, eftersom det var rejält starka grejer. 70.3% respektive 69.2%. Det var inte särskilt svårt att hitta vilka det var, utan det som var riktigt knivigt att avgöra den här aftonen var i vilket glas det var Rye...
Var gömde sig kvällens Rye...
Efter någon timme hade det blivit dags att rösta på sina två favoriter och här blev nummer 1 helt utan röster. Inte alls förvånande egentligen, eftersom det var ett riktigt bottennapp, (dock ska i sammanhanget tilläggas att övriga fem höll riktigt hög klass). Alla (nästan i alla fall) trodde att nummer 1 var ryewhiskyn. Så fel det skulle visa sig att vi hade...
Själv hade jag svårt att hitta en klar favorit, och det berodde naturligtvis på att det var en oerhört jämn, och som jag nyss nämnde, hög kvalitet på drycken. I sammanhanget är det värt att nämna att en av sorterna kostar cirka 3 700 och en annan mellan 20 000-25 000 kronor (finns endast på olika auktionssidor).
Kvällens lineup samt resultat:
Nummer 1 - Michters US*1 Bourbon NoAge 45,7%. Systembolaget nr 85607, pris 989 kronor / 0 röster.
Nummer 2 - George Dickel No12 NoAge 45%. Systembolaget nr 85051, pris 801 kronor / 4 röster.
Nummer 3 - Ezra Brooks Single Barrel 12 YO 49,5%. Privatimport Clydesdale Nr.CB032080, pris 1 079 kronor / 7 röster.
Nummer 4 - Noah's Mill NoAge 57,2%. Privatimport Clydesdale Nr. CB032016, pris 1 040 kronor / 31 röster.
Nummer 5 - The Bitter Truth Kentucky Straight Rye 24 YO 69,2%. Finns endast på auktionssidor till ett pris från cirka 20.000 kronor / 19 röster.
Nummer 6 - George T Stagg cirka 15 YO 70,3%. Finns i restaurangsortimentet och utomlands. Pris: 3 700 kronor / 33 röster.
Kvällens vinnare blev nummer sex och det är inte så mycket att orda om, den var riktigt bra. Det som däremot är lite anmärkningsvärt är att nummer fem var ryewhiskyn. Det var inte många som klurade ut detta (vet inte om det ens var någon alls som lyckades).
På det stora hela en mycket trevlig provning och som vanligt en god och härlig stämning.
Bild 1 - Stefan klädd i kilt dagen till ära.
Han firade nämligen 16-årig bröllopsdag.
Grattis Stefan.
Bild 2 - Hög stämning och livliga diskussioner.
Källor: Wikipedia och Systembolaget.