Alvesta Whiskysällskap
21 april 2017

Den här provningen hade jag (och säkert många med mig) sett fram emot länge. Jag har varit väldigt förtjust i Amrut's whisky ända sedan jag provade den första gången. Det var för drygt tre år sedan, och whiskyn i fråga var Portonova. Jag har provat en hel del Amruts efter den, men Portonova är fortfarande en av favoriterna från det indiska destilleriet.

En som har stenkoll på Amrut och som naturligtvis måste räknas som Sveriges meste Amrutfantast är Dennis Steckel från Älmhult, som håller i kvällens provning i Alvesta.

En intervju med Dennis kommer att publiceras inom kort på bloggen, där han berättar om sin fascination kring Amrut.

På plats denna afton var dessutom Andreas Olander från Göteborg, som också är en stor Amrutfantast.

Två hängivna Amrutfantaster.

Dennis berättar på ett mycket medryckande och intressant sätt om destilleriet och dess historia. Bland annat att den första single malten som exporterades gick till England 2004, och därefter faktiskt Sverige, som i oktober 2004 fick hit Amrut och den var med på mässan i Linköping 2005.

Amrut producerar 300 000 flaskor single malt om året, och i dagsläget exporteras deras whisky till +40 länder. En kul detalj är att den första single malten att saluföras i Indien inträffade så sent som 2010. I dagsläget finns det i Indien enbart fyra olika single malts att få tag i, så man kan verkligen säga att vi är lyckligt lottade i Europa.

Dennis bildade gruppen Amrutfever på Facebook den 30 januri 2016. Beskrivningen av gruppen säger väl allt: "A group by Amrut Single Malt enthusiasts for the enthusiasts!" En tid efter att Dennis bildat gruppen blev han kontaktad av Amrut som tyckte att det var en riktigt spännande och kul grej. De ville gärna vara med på Amrutfevers fortsatta resa, och givetvis så nappade Dennis på detta.

I augusti 2016 gjorde Dennis en fantastisk resa till Indien och destilleriet i Bangalore, och han berättar på ett underhållande sätt en hel del om den och visade foton samt ett par filmer.

Vi fick en liten välkomstdram som inte var whisky utan rom. Det var Amrut Two Indies Rum på 42.8%. En helt okej rom som serverades tillsammans med vit choklad från Lindt. En grym kombination!

Därefter var det dags att äntligen få sätta igång att prova kvällens whiskies. Som brukligt diskuterades det vitt och brett, och stämningen var på topp bland de drygt 60 personerna som tagit sig till provningslokalen denna afton. Sex stycken sorter skulle doftas och smakas på, och det var verkligen riktigt bra dricka i glasen må jag säga. Efter någon timme hade det blivit dags för röstning och så här föll rösterna den här kvällen:

Glas 1 - Two Indies Rum 42.8%. 0 röster.
Glas 2 - Fusion Batch #25 50%. 1 röst.
Glas 3 - Peated Indian Batch #28 62.8%. 20 röster.
Glas 4 - Double Cask 46%. 16 röster
Glas 5 - Bengal Tiger Single Cask 56.5%. 32 röster.
Glas 6 - Port Pipe Peated 59%. 19 röster.
Glas 7 - Rye Batch #1 2016 50%. 8 röster.

Kvällens vinnare - Bengal Tiger Single Cask.
Foto: Dennis Steckel.

Till glas två och tre serverades det en speciell choklad som först var väldigt söt, men efter en liten stund så kom det fram massor av lakrits i smaken. Och just när den dök upp skulle vi sippa lite på innehållet i glasen. Det var riktigt häftigt eftersom det plötsligt dök upp lakrits även i whiskyn, något som förut inte var alls framträdande. Detta visar klart och tydligt att en kombination av whisky och något till (kan ju vara ost, korv, smakrik mat med mera) är riktigt kul och intressant.

Mycket hög stämning i Alvesta denna afton.

En makalöst bra provning och genomförandet av Dennis Steckel är strålande bra, tycker jag. En av de bästa provningarna på länge. Mycket bra whisky och riktigt intressant att få veta lite mer om Amrut.

Som jag nämnde i början så kommer jag inom kort att publicera en intervju med Dennis.