Alvesta Whiskysällskap
22 januari 2016
Årsmöte
Kvällens tema: irländsk whisky

Nu hade det äntligen blivit dags för lite organiserat drickande igen med Alvesta Whiskysällskap. Denna vintriga afton var det årsmöte och kvällens tema var irländsk whisky. Många whiskysugna kvinnor och män hade tagit sig till Folkets Hus i Alvesta för att umgås, dricka lite god whisky och undertecknad trivdes som fisken i vattnet.

Efter lite sedvanligt mingel så var det dags för ordförande Peter Skoog att inleda kvällens årsmöte. Detta skötte han utmärkt och avslutade med att konstatera att klubben mår riktigt bra och det är naturligtvis roligt. Antalet medlemmar i klubben uppgick i slutet av 2015 till cirka 90 stycken. Åtta provningar hölls under fjolåret.


Peter inleder årsmötet.

Mycket spännande är på gång under 2016, bland annat planeras en bourbonprovning som jag (och säkert många med mig) verkligen ser fram emot. Hoppas nu innerligt att det går enligt planerna. Lördagen den 20 februari är det dags för minimässa i Alvesta. Tyvärr kan jag inte själv medverka på den.


En liten välkomstdram.
Hellyers Road för SWF.
(SWF=Svenska Whiskyförbundet).

Kvällens tema var som sagt irländsk whisky och allt provades blint, något som alltid är roligt och intressant. Hur man än vrider och vänder på det så är det ändå så att om man vet om vad som ska provas, så byggs det upp en förväntan och i vissa fall en felaktig bild (t.e.x om det är något du hört ska vara mindre bra). Intentionen kan vara att man inte ska låta sig påverkas av dessa yttre faktorer, men sanningen är en annan. Jag försöker att alltid vara objektiv i min bedömning, men det är inte alltid så lätt. Den här uppfattningen vet jag att jag delar med många.

I glasen från vänster till höger var följande:
1) Jack Ryan 12 YO 46%. En ganska snäll whisky som var sådär. 16 röster.
2) Teeling Single Malt 46%. En rätt så komplex och intressant whisky. Många dofter och smaker. Kanske för många? Spretig och något "svår" tycker jag. 13 röster.
3) Glendalough 13 YO 46%. En riktigt trevlig whisky med kryddiga och peppriga toner. 20 röster.
4) Hibernia Hyde No.1 Limited Edition Sherry Cask 10 YO 46%. Mjuk, fruktig och lagom med sherrytoner. Riktigt trevlig, den här. 18 röster.
5) Chapter 7 Sherry Cask 13 YO 59.5%. Kvällens vinnare och en mycket trevlig whisky. Chapter 7 buteljeras vid fatstyrka och utan kylfiltrering. 24 röster.
6) Connemara 12 YO 40%. Det här gillar jag som är lite "rökskadad" som ni vet. 15 röster.

Avslutningsvis vill jag tacka för ännu en mycket väl genomförd provning. Jag ser med spänning fram emot 2016 och vad klubben har att erbjuda. Det ser onekligen mycket lovande ut.

/ Johan