Alvesta Whiskysällskap
25 november 2016

Fredagen den 25 november var det dags att åka Öresundståget till Alvesta igen. Och som vanligt blev det en mycket trevlig afton i goda whiskyvänners lag.

Kvällens tema var Millstone Whisky, en för mig, och även de flesta andra i kväll, relativt okänd holländsk whisky. Bakom whiskyn finner vi Zuidam Distillers som tillverkar en mängd olika sorters sprit, bland annat Millstone Dutch Single Malt Whisky, Flying Dutchman Rom och Dutch Courage Dry Gin. Destilleriet ägs och drivs av familjen Zuidam. Det grundades 1976 av Fred och Hélène van Zuidam. Deras söner, Patrick och Gilbert är också involverade i familjeföretaget. Destilleriet ligger i gränsstaden Baarle-Nassau, där Nederländerna gränsar till Belgien.

Den första whiskyn buteljerades 2007.

Av förklarliga skäl var det inte lika stor uppslutning till denna provning som den förra (Bunnahabhain 28 oktober). Då var det ju en särdeles bra provning som givetvis blir svårslagen.

De som ändå tagit sig till Folkets Hus denna sista fredagen i november bjöds på lite varierande kvalitet när det gäller innehållet i glasen. Jag ska nu gå igenom vad som dracks denna afton:

Glas 1 - Millstone Single Dutch Rye 100 50%. En sådan har jag faktiskt hemma, dock oöpnad. Helt okej rågwhisky med lite sirapsinfluenser. Som titeln antyder gjord på 100% råg. Den är lagrad 100 månader (8 år och 4 månader) på nya amerikanska ekfat. 7 röster

Glas 2 - Millstone 5 YO Single Malt 40%. Lite tunn och tråkig whisky som mognat i bourbon och oloroso sherryfat. Nötig samt lite kaffetoner i doften. Smaken bjuder på en hel del vanilj och smält smör. Lätt kryddig (vitpeppar) i finishen. 6 röster.

Glas 3 - Millstone 5 YO Single Malt Lightly Peated 40%. Som 2:an fast med en lätt rökig ton. Dock försvinnande lite rökighet, måste jag säga. Lite halvunken doft. Smaken är lite bättre, tack och lov. 6 röster.

Glas 4 - Millstone 10 YO Single Malt American Oak 43%. Som titeln säger har denna mognat på amerikanska ekfat tio år. På etiketten står det dock att den destillerades 1999 och buteljerades 2012 (?). Rätt så frisk och lätt i tonen. Kvällens bästa, enligt mig. 25 röster.

Glas 5 - Millstone 10 YO Single Malt French Oak 40%. Lagrad på franska ekfat. Lite svår denna, tycker jag. Hittar inte riktigt någon balans, alldeles för spretig och dessutom stickig på ett icke fördelaktigt sätt. Kvällens sämsta tillsammans med 3:an, tycker jag. 2 röster.

Glas 6 - Millstone 12 YO Sherry Cask 46%. Mognat på oloroso sherryfat. Mycket sherry, russin och nästan lite åt romhållet, faktiskt. Inte så tokig alls. 27 röster och kvällens vinnare totalt.

Glas 7 - Millstone 5 Grain 46%. Som titeln antyder är destillatet från en vört (mash) som innehåller fem olika sädesslag, vete, majs, råg, korn och spelt (dinkel). Svårt att definiera den här whiskyn, men Clydesdale som importerar den har valt kategorin Single Grain Whisky. Kvällens välkomstdram. Inte särskilt märkvärdig på något vis. 3 röster.


Kvällens bästa, enligt mig.

Det var inte några direkt minnesvärda whiskies som dracks denna afton, men det var som vanligt mycket bra stämning och det är nog så viktigt, eller hur?


Bild 1 och 2 - Hög stämning i lokalen.
Bild 3 - Stefan och Conny
trivdes bra denna fredag.
Bild 4 - Liksom David och Anders...

Jag vill avsluta med att tacka Alvesta Whiskysällskap för ännu en mycket trevlig provning, dock kanske inte med särskilt minnesvärd whisky, men gott sällskap och god stämning.

Det var sista provningen för året, så jag vill samtidigt passa på att tacka styrelsen och alla ideella krafter för en väl genomförd säsong. Många riktigt bra provningar, med Bunnahabhain och Bourbonprovningen som de mest minnesvärda, enligt mig.