Alvesta Whiskysällskap
28 oktober 2016

Den sista fredagen i oktober var det en alldeles speciell provning i Alvesta. En fantastiskt bra sådan, dock med en mycket tragisk bakgrund. En väldigt omtyckt whiskyentusiast, och tillika en av grundarna i Wexiö Maltwhiskysällskap, Håkan Lundeberg, gick bort i en olycka för cirka två år sedan. Denna afton blev som en hyllning till Håkan, eftersom hans änka ville att klubben skulle få ta del av Håkans Bunnahabhainsamling. En mycket uppskattad gest.

Kan tilläggas att till provningen användes också en del av Tony Hugossons samling av Bunnahabhain.

Ordföranden Peter Skoog inledde kvällen, och strax efteråt tog Tony över och berättade en del minnen och anekdoter. Efter en stund presenterar Tony sedan kvällens destilleri, Bunnahabhain. Han berättar bland annat om nyckelåren 1962-63 när Bunnahabhain byggde om och ändrade profil, från att tidigare ha producerat rökig whisky, till att i nu stället producera orökig. Tony berättar också om tidigt 70-tal då Bunnahabhain drog upp ett vansinnestempo och producerade massor av sprit. Tack vare det så finns det i dag hyfsat gammal Bunna till skapliga priser.


Tony Hugosson.

Till denna provning hade dessutom Philipson Söderberg sponsrat med diverse trevliga produkter. Det var såklart mycket uppskattat.

Det var många som hade tagit sig till klubblokalen den här fredagen, och ganska snart gick det upp för samtliga att vi hade fantastiskt bra whisky i glasen. Som brukligt doftades, smakades och diskuterades det i någon timme, varpå det var dags för sedvanlig omröstning. Det innebär att varje person väljer två favoriter.

Det som serverades denna afton var följande:
Välkomstdram: Bunnahabhain Mòine NAS 46.2%

Sedan har vi resten av drickat denna afton:

1) Bunnahabhain 20 YO 49.7%. Whiskybroker. Destillerad 1991 och buteljerad 2012.
8 röster
2) Bunnahabhain 31 YO 48.1%. Murray McDavid. Destillerad 1976 och buteljerad 2008.
13 röster
3) Bunnahabhain 31 YO 46.5%. Jack Wieber Old Train Line. Destillerad 1976 och buteljerad 2008.
13 röster
4) Bunnahabhain 36 YO 41.2%. Embassy Collection. Destillerad 1973 och buteljerad 2010.
26 röster
5) Bunnahabhain 16 YO 53.2%. Originalbuteljering ifrån destilleriet.
41 röster
6) Bunnahabhain 35 YO 56.6%. Adelphi. Destillerad 1974 och buteljerad 2009.
22 röster

Alla whiskies var mycket bra. Dock måste jag tillstå att nummer 5, tillika kvällens solklara vinnare, var något utöver det vanliga. Jösses, vilken bra whisky! Lite anmärkningsvärt att den yngsta whiskyn vann. Ännu en gång kan det konstateras att det inte alltid är äldst som är bäst...


Bild 1 och 2 - Hög stämning i lokalen.
Bild 3 - Pelle Wahlgren njuter i fulla drag.
Bild 4 - Stefan och Jögge trivs utmärkt.

Ännu en gång konstaterar jag att det var en makalöst bra provning, en av de bästa på länge. Så mycket bra sprit på samma kväll är inte ofta man får.