Dold Islayprovning

Alvesta Whiskysällskap
23 oktober 2015

Det här var andra gången jag besökte den mycket trevliga whiskyklubben Alvesta Whiskysällskap. Den här aftonen var det dold Islayprovning och 46 nyfikna och törstiga män och kvinnor hade tagit sig tiill Folkets Hus i Alvesta för att vara med på provningen.

Kvällen inleddes med att klubbens ordförande Peter Skoog hälsade oss välkomna och berättade lite om läget i klubben, samt några ord om framtida planer. Klubbens kassör, Åke Nilsson, pratade lite siffror och sådant. Snart hade det blivit dags för själva provningen.


Ordförande Peter Skoog.


Kassören Åke Nilsson.

Förutsättningarna var att samtliga destillat kom från ett och samma destilleri.

Vi började dofta på det vi hade i glasen, och ganska snabbt hade det gått upp för oss att vi hade Ardbeg i glasen. Nu gällde det bara att lista ut vilken Ardbeg det var i respektive glas...

Efter en stund tyckte jag (och rätt många med mig) att vi hade lyckats plocka ut tre "säkra" destillat. Det var: Ten, Kildalton och
Uigeadail.


Bild 1, 2 och 4 - koncentrerad samling whiskyintresserade...
Bild 3 - Conny och Mattias provar och funderar.

Vi satt en stund till och doftade och smuttade på glasen. Det diskuterades och funderades allteftersom stämningen blev mer och mer trivsam i den nu lätt rökstinna lokalen.

Efter någon timme hade det således blivit dags för omröstning. Två favoriter fick väljas ut och röstas på och efter en kort stund var resultatet ett faktum.


Omröstning.

Glas 1) Kildalton / 16 poäng
(Här gissade jag rätt).
Glas 2) Perpetuum / 6 poäng
(Här gissade jag rätt).
Glas 3) Ten / 2 poäng
(Här gissade jag rätt).
Glas 4) Uigeadail / 15 poäng
(Här gissade jag på Auriverdes. Alltså fel).
Glas 5) Corryvreckan / 15 poäng
(Här gissade jag på Uigeadail. Alltså fel).
Glas 6) Auriverdes / 27 poäng
(Här gissade jag på Corryvreckan. Alltså fel).


Mycket bra sprit...

Vinnaren blev med andra ord Auriverdes. Lite otippat faktiskt och det var jag inte ensam om att tycka. Det som var riktigt snopet och kvällens snackis var att många inklusive undertecknad missade att pricka Uigeadail...

Detta hände faktiskt också på en blindprovning när jag var på resan i Islay i september. Ännu en gång bevisar detta hur svårt det ändå är. Och på samma gång riktigt roligt på något märkligt sätt.

Jag vill avsluta med att tacka Alvesta Whiskysällskap för denna mycket trevliga afton. Jag kommer gärna tillbaka igen!

/Johan