Alvesta Whiskysällskap
Provning 13 maj 2016
Auld Rare Whisky

Den här fredagen hade Alvesta Whiskysällskap besök av Roger Svenningsson, Auld Rare Whisky. Auld Rare Whisky är Sveriges första oberoende buteljerare.

Bakgrunden till alltihop berättar Roger på ett mycket underhållande och medryckande sätt, och följande är hämtat direkt från hemsidan:
"1976 jobbade jag som en av deltagarna i akrobatgruppen Snubblarna.Vi (då) unga grabbar hade fått ett kontrakt på Casino de Paris på Rue De Chliche. Vår effektiva arbetstid varje dag låg på fyra minuter och tjugo sekunder. Dessa minuter akrobatkonst framfördes på samma teater där Josefine Baker en gång var den stora stjärnan.

Mycket fritid ger utrymme för flera hobbys och den korta arbetstiden gjorde att jag såg mig ha ganska mycket tid till övers varje dag. Mycket fritid att fylla med ett vettigt innehåll. Jag började lära mig allt jag kunde om diamanter och whisky. Whisky började jag också samla på mig så mycket jag bara kunde. På den tiden var det Chivas Regal som gällde (Single Malt hade inte riktigt slagit igenom på den tiden).

Fritiden i Paris grundlade intresset för whisky. Med tiden har mitt kunnande och min samling bara växt. Men det dröjde ända tills sommaren 2008 innan idén och drömmen om att få ge ut en alldeles egen whisky tog fart.

Så blev vi Sveriges första oberoende buteljerare Först tänkte jag att starta ett eget destilleri men efter studiebesök i Skottland insåg jag snabbt att det både var mycket dyrt och tidskrävande att gå den vägen. Jag valde istället att importera färdiglagrad exklusiv singel malt whisky.

Jag registrerade mitt bolag Auld Rare Whisky Sweden AB. Skaffade alla tillstånd som behövdes för att få igång en egen buteljering av spritdrycker. Kraven från de olika myndigheterna blev klara efter inspektion och lite olika besök. Jag erhöll mitt godkännande den 3 Juli 2008 och fick då även reda på att jag var den förste oberoende buteljeraren i Sverige. Vilken härlig känsla!

Nu började det roliga! Tillsammans med Bernt Sjödin, Dag Lennartsson och mina egna smaklökar gick vi igenom de första smakproverna som kom från Skottland. Det var inte helt lätt att få fram lämpliga kandidater till de fyra första destillerierna i den allra första kollektionen. Men vi fick fram ett bra upplägg och en bra grund som sattes i produktion. Ett stort tack till er Dag och Bernt!

Nästa steg var att designa flaskan, korken, etiketten, kartongen och dessutom en ytterkartong. Här vill jag passa på att framföra ett stort tack till Razmus Svenningson och Kim Larsen som varit till ovärderlig hjälp med att ta fram den rätta känslan i design och kvalité, samt även Hannes Larsen som bland annat har fotograferat.

Nu har vi en produkt, hur säljer vi den? Att producera en produkt är bara den ena biten i ett sådant här projekt, det gäller att sälja varorna med de små resurser som jag har.

Vi har via pressreleaser och nyhets idag skapat en bra kundkrets av intresserade whiskyfans."

Roger berättar också en del roliga anekdoter, och han drar ner många skrattsalvor som får klubblokalen att bli en riktigt trevlig plats att vara på den här somriga majfredagen.

Själva provningen var helt blind och genomfördes enligt konstens alla regler med omröstning och påföljande presentation av vad som faktiskt fanns i glasen.

Det här var linan denna afton:
1) Clynelish 21 YO 54.5% / 20 poäng
2) Imperial 21 YO 49.9% / 14 poäng
3) Highland Park 16 YO 50% / 15 poäng
4) Springbank 13 YO 50% / 10 poäng
5) Bunnahabhain 33 YO 43.8% / 10 poäng
6) Bowmore 22 YO 51.7% / 37 poäng

Trots att det var ett mycket jämnt och bra startfält (möjligen bortsettt från nummer fyra som jag inte alls gillade) så blev kvällens överlägsna (välförtjänta) vinnare Bowmore 22 YO. En fantastisk whisky som verkligen levererar!

Som en liten bonus denna afton fick vi även prova Rogers egen glögg (Lutendrank, Systembolaget artikelnummer 76410) som var riktigt god.


Bild 1 - Fullsatt denna afton i Alvesta.
Bild 2 - Roger presenterar sitt företag.
Bild 3 - Stefan och Conny njuter av whiskyn.
Bild 4 - Roger presenterar sin glögg.

En grymt bra och trevlig provning som tyvärr gick alldeles för snabbt, tycker jag. Hade gärna velat prata lite mer med Roger, men det får jag göra en annan gång. Som vanligt bra arrangerat av klubben och allt gick som smort.


Vi syns snart igen!

/Johan