Alvesta Whiskysällskap
Specialprovning 27/11 2015

Då hade det blivit dags för tredje besöket hos Alvesta Whiskysällskap, klubb nummer två som jag numera är medlem i (jag är ju som många säkert känner till medlem i Wexiö Maltwhiskysällskap sedan tidigare).

Kvällens tema var lite speciellt...

Vi diskuterar ju ofta om smaken och doften påverkas av att whiskyflaskan är öppnad eller inte samt om den står svalt i ett mörkt skåp eller ljust vid ett fönster. Har detta någon påverkan överhuvudtaget? Nu skulle vi äntligen ta reda på detta. Sekreteraren i klubben, Michael Lorensson hade i 1 1/2 år haft fyra flaskor Lagavulin 16 YO stående under lite olika förhållanden. De var inköpta samtidigt och kom från samma batch.

Två av flaskorna har han öppnat och sedan har han en gång per månad öppnat och luftat whiskyn i dessa, den ena har stått mörkt och svalt resten av tiden och den andra har stått ljust och varmt. På samma sätt har han gjort med två flaskor som inte har öppnats. Innehållet i de öppnade flaskorna har dessutom hällts fram och tillbaka till en annan flaska 1 gång per månad.


Kvällens "huvudperson"


Bild 1 - Ordförande Peter Skoog och jag.
Bild 2 - Kassören Åke Nilsson med årets
klubbuteljering, Glenfarclas 2005.
Bild 3, 4 - Peter med årets julkalender.


Bild 1 - De fyra glasen med Lagavulin 16 YO.
Bild 2 - Kvällens "tema".
Bild 3, 4 - Diskussionen är i full gång...

Glas 1
Här tyckte flertalet av kvällens deltagare att whiskyn doftade och smakade bäst. Inte helt oväntat så innehöll detta glas Lagavulin 16 som kom från en flaska som var oöppnad och hade förvarats mörkt och svalt. (45 röster).

Glas 2
Kvällens sämsta enligt mig. Här tyckte många att det var något lite halvunket med doften, och smaken levererade inte alls som en Lagavulin 16 egentligen bör göra. Detta glas innehöll Lagavulin 16 som kom från en öppnad flaska som hade förvarats ljust och varmt. Whiskyn från denna hade även hällts fram och tillbaka till en annan flaska 1 gång per månad. (3 röster).

Glas 3
Kvällens solklara förlorare. Innehöll whisky som kom från en oöppnad flaska som hade förvarats ljust och varmt. Jag tyckte dock att den var snäppet vassare än föregående. (0 röster).

Glas 4
Min "favorit" den här kvällen. Väldigt likt innehållet i första glaset. Jag tyckte dock att denna kändes något "rundare" i smaken. Däremot var doften aningen fylligare i glas 1. Innehöll Lagavulin 16 som kom från en öppnad flaska som hade förvarats mörkt och svalt. Whiskyn från denna hade även hällts fram och tillbaka till en annan flaska 1 gång per månad. (43 röster).

Kontentan och resultatet av den här provningen visar att en whisky mår allra bäst av att vara oöppnad och förvaras mörkt och svalt. Men hur kul är det egentligen?

Efter provningen och intagen räkbomb var det lite mingel och Peter hade fixat en liten bar där det gavs möjlighet att köpa en dram till självkostnadspris. Det som erbjöds var bland annat ett flertal Highland Park såsom 18 YO, 25 YO, Dark Origins med flera. Det fanns också möjlighet att prova årets klubbuteljering, Glenfarclas 2005, samt förra årets, Glenfarclas 2004. Det erbjöds också en magisk Edradour 2001 på 55.7% som jag smuttade lite på (tack Stefan för smakprov).

Jag provade som sagt ett par stycken olika whiskies och den bästa var Port Charlotte Leroy Red Wine Cask på 57.1%, destillerad 2004 och buteljerad 2015. Har inte varit ett jättefan av Port Charlotte innan, men efter resan till Islay i september så är jag helt omvänd. Är numera barnsligt förtjust i PC...


Årets klubbuteljering.


Kvällens bästa whisky, enligt mig.

Det var ännu en gång mycket trevligt att återse gänget i Alvesta, och jag ser fram emot nästa provning. Tills dess, ha det bra alla whiskyvänner.

/Johan