Ett minst sagt spännande möte för en Ardbegfantast som mig själv. Ardbeg Kelpie Committee Release är en fatstark variant på 51.7% som släpptes på Systembolaget den 30 mars, och den andra "vanliga" Kelpien (Limited Edition) med en ABV på 46% släpptes på SB den 9 juni. Det känns som att en jämförelse mellan dessa båda är befogad, så här kommer mina tankar om detta intressanta möte.

Lite bakgrundshistoria om uppkomsten av Ardbeg Kelpie kan vara på sin plats. Kortfattat kan man säga att Ardbeg Kelpie är inspirerad av Svarta havet och dess djup och hemligheter. Whiskyn har mognat på ex-bourbonfat samt nya ekfat från kusten vid Svarta havet, och är en hyllning till havet som omger Ardbeg. Den är inte kylfiltrerad, men huruvida den är färgad eller ej framgår inte.

När jag provar whiskyn så har Committee Release fått benämningen CR och den andra, Limited Edition benämningen LE.

Doft: LE inleder med en rejäl skopa tång, tjära och rökt korv. Tycker att CR är något mer försiktig, men här finns givetvis också tång, tjära och rökt korv. Båda har dessutom en mjuk, krämig vaniljton, en ordentlig dos citrus och även gröna äpplen i doften. Jag upplever att de sistnämnda dofterna är mest framträdande i CR. Det finns en fin sälta som omsluter både LE och CR, och bägge är oljiga och känns ganska "feta". Efter en stunds luftning dyker det upp lite mörkrostat kaffe i doften, mest framträdande i LE. Lite saltlakrits kan anas också, mest i CR.

Smak: LE inleder med kraftig salt rökighet med inslag av tång och peppar. CR är något mer försiktig, och här är röken något tillbakalutad. I CR ges mer utrymme än i LE för den krämiga vaniljen och här dyker det dessutom upp mörk choklad, medan det i CR lutar mer åt salmiak. Alltså mer sälta i smaken i CR, tycker jag. LE är betydligt mer "rökig" i smaken än CR.

Eftersmak: Eftersmaken är kryddig med inslag av tjära, kaffe och saltlakrits. Något längre e-smak i CR, kanske tack vare/på grund av den lite högre ABV:n?

Helhetsintryck: Det här är riktigt bra whisky, bägge två. Jag tror inte att de som gillar Ardbeg blir besvikna. Att säga vilken av dem som är bäst är omöjligt. Det beror på om du föredrar mer eller mindre rökig whisky. LE är rökigare, som jag nämnt i texten.

Det snackas en del om att det har släppts sämre whisky från det anrika destilleriet under de senaste åren. Jag håller inte riktigt med. Möjligen att det har varit lite ojämnt, men de har fortfarande en fantastiskt hög lägstanivå. Sedan att gammal Ardbeg är mycket bättre, det kan mycket väl ligga någonting i det. Och den eviga diskussionen om NAS-whisky är ibland lite tröttsam. För att använda ett slitet uttryck: en bra whisky är en bra whisky. Sen att släppen från Ardbeg alltid ska omges med någon fantastisk historia, det får man ta med en nypa salt. Eller en dram :-)

Sláinte !